sobota 14. júna 2014

Návod na háčkovaný svetrík

Odhodlávam sa na všetko dlho. Kutrem sa na internete, inšpirujem, hľadám, obzerám, rozmýšľam ako všetko čo najviac zjednodušiť, až som sa dopracovala k takémuto svetríku. Asi nebudem prvá čo to vymyslela, ale ja som nič podobné zatiaľ nikde nenašla. Chystám sa otestovať čoskoro aj dospelácku verziu. Riot ma už čaká na poličke. :)

Detský svetrík som skúšala robiť z tenšej 100% bavlny od firmy Rellana Adina Magic, a s hrubším háčikom zo zmesovej priadze Sorbet. S obomi vlnami sa robilo dobre. Už len kvôli tým krásnym farbám :)

Adina Magic Rellana



















Sorbet Rellana










Návod na tento svetrík je nasledovný.

Začíname retiazkovými očkami. Háčkujeme a prirovnáme k oblečeniu - predlohe - požadovanej veľkosti. Ja som zobrala tričko zo skrine mojej dcéry. Keď bolo retiazkových očiek akurát okolo goliera, pokračovala som druhým riadkom.



Druhý riadok sú krátke stĺpiky. Finta rozširovania ja v tom, že v každom druhom riadku (tam kde sa háčkujú krátke stĺpiky) rozháčkujeme 10 očiek - čiže na 10 miestach rozdvojujeme. Malo by to byť rovnomerne rozložené, aby to bolo čo najnenápadnejšie, aby rozširovanie nebolo vidno. Ďalší riadok - tretí - urobíme dlhé stĺpiky. Ďalší riadok - štvrtý - znova krátke stĺpiky a znovu rozdvojíme na 10 ľubovoľných miestach rovnomerne rozložených po celej šírke. Riadok s dlhými stĺpikmi môžeme ozvláštniť pichnutím dvoch / troch dlhých stĺpikov do jedného očka, a vynechať jedno / dve očká. Takto pokračujeme až kým nedosiahneme potrebnú výšku. Kontrolujeme to prirovnávaním k predlohe.




Keď háčkovný kus dosiahol požadovanú výšku - je taký veľký ako predloha od goliera až pod pazuchy, začneme háčkovať trup. Najprv si označíme kde budú rukávy. Uháčkujeme jeden predný diel po označenie, urobíme 4 RO, vynecháme označený rukáv, pokračujeme celý chrbát od označenia až prídeme k ďalšiemu označovaču. Znova urobíme 4 RO, rukáv vynecháme a doháčkujeme druhý predný diel.  Už nerozširujeme, len striedame dlhé a krátke stĺpiky, prípadne si tam pridáme ľubovoľný vzor. Tam kde sme pod pazuchami urobili 4 RO, urobíme normálne v ďalšom riadku 4 DS, alebo 4 KS podľa toho čo nám nasleduje.



Zapínanie sa dá vyriešiť viacerými spôsobmi. Môžeme tam vháčkovať zips. Alebo urobiť miesto na gombičky. Ja som sa rozhodla pre gombičky. Jednoducho som rozšírila predné diely tam kde som chcela mať gombičky a dierky pomocou krátkych stĺpikov.
























Na záver som sa ešte rozhodla, že skúsim urobiť "puffové" rukávy. Tak som ich obháčkovala krátkymi stĺpikmi. Na piatich miestach som zháčkovala dva dokopy.























Sorbetu som minula presne 4 klbká na veľkosť cca 4 roky.





Dajte vedieť ako sa vám svetrík podaril. 

4 komentáre:

  1. Super navod. Jednoduchy a prakticky. Som rada ze som ho objavila. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nie je za čo :) Ja som veľmi rada, že poslúžil.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uzasne, jednoduche, nadherne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jeej,prave somhodokoncila pre svoju dcerku.vela som toho este nanahackovala ale tento svetrik sa da lahko zvladnut.dakujem za navodik:-)

    OdpovedaťOdstrániť