piatok 20. júna 2014

Čo sa dá spraviť s volánovou vlnou

Volánové šály. Jedny ich milujú, druhí nenávidia. Ja som im tiež neprišla do teraz na chuť, ale volánová vlna ma vždy lákala. Je krásna farebná, a veci z nej sú rýchlo hotové. Moje hlavné podmienky na prácu s vlnou sú splnené, už len vymyslieť čo s ňou, okrem toho šálu.

Lampy v našom obchode už dlho čakajú čo s nimi vymyslím. Stále rozmýšľam, s ktorou vlnou a akým spôsobom ich ošatím. Keď prišli nové volánové vlny, tak som hneď vedela čo s nimi. Tie bodky priam kričali, vezmi mňa!

Tak som si zobrala. Jedu volánovú červenú s bodkami. Jedno klbko obyčajnej červenej, háčik a pustila som sa do toho.






Na začiatok nám treba tienidlo na lampu. Ja som kúpila obyčajné biele v Ikea. Volánovú vlnu, klbko obyčajnej bavlny a pasujúci háčik. Na balvne odporúčali 3mm, ja som použila 4,5mm. Tých veľkostí sa netreba striktne držať... 



Háčkovala som od spodku. Začneme retiazkovými očami po celom obvode lampy.


Spojíme do kruhu a pridáme riadok dlhých stĺpikov.



























Celú prácu si otočíme, ako keby sme chceli háčkovať smerom naspäť - proti smeru. Do pevného očka na háčiku prevlečieme prvé očko volánovej vlny.


Vynechala som jeden dlhý stĺpik. Pichla som háčik do druhého očka, jedno očko volánovej som vynechala a nabrala som na háčik druhé očko, ktoré som len cez všetko čo som mala na háčiku prevlikla.


A hotovo. Takto som pokračovala okolo celej lampy. V závislosti od toho akú vlnu použijete, alebo ako chcete aby konečný výsledok vyzeral, môžete mať interval vynechávania očiek ľubovoľný. Treba skúšať čo sa vám páči.


Volánovú vlnu ako keby zo zadu prevliekame, preto sme prácu otočili. 


Na konci riadku, aj keď nám nevychádza interval, jednoducho pichneme do posledného možného očka. Volánovú vlnu ani bavlnenú priadzu nestriháme. Budeme s nimi robiť dookola. Komu by sa to začisťovať chcelo. Mne teda nie. A aj ušetríme nejaké tie centimetre na materiály.


Cez to posledné očko volánovej vlny prevlečieme bavlnu,ktorá nám tam niekde pokračuje z toho riadku dlhých stĺpikov. 


Urobíme jedno retiazkové očko. Celú práci si znova otočíme.


V tomto riadku budeme robiť dlhé stĺpiky, do dlhých stĺpikov predošlého riadku. Volánovú vlnu si nevšímame, ak tak sa jej snažíme vyhnúť.


 Ja som urobila dva riadky dlhých stĺpikov. Ale znova je to na každej z vás. Môžete dať riadok volánovej aj po jednom riadku dlhých stĺpikov, aj po troch.


Takto vyzerajú dva riadky. 


Už ostáva len háčkovať do požadovanej výšky. Ja som to priebežne navliekala na lampu. Uberanie očiek som nejak neriešila, lebo pri otáčaní práce mi vždy nejaké očko ušlo, takže sa to nejak samé od seba zužovalo smerom hore.


Hotovo.




Nemusíte hneď háčkovať mega luster do obývačky. Aj malá lampička napríklad na nočný stolík poteší.

1 komentár:

  1. Bezvadný nápad:-) Volánkové šály taky nemusím, doteď jsem z volánových přízích dělala jen sukýnky a šatičky. Tohle stínidlo bych mohla zkusit:-)

    OdpovedaťOdstrániť