sobota 5. júla 2014

Hebučký sveter pre mamu

Moja mama má vyhranený vkus a vysoké požiadavky na oblečenie. Nič ju nesmie hrýzť, tlačiť, omínať. No a samozrejme to musí mať tú správnu farbu... Keď prišli do ponuky nové farby Riot hneď som vedela z ktorej a čo spravím. Toto je môj prvý sveter. Teda skôr vesta. Má svoje chyby. Ale je krásny, mäkučký, netlačí, má úžasne farby a maminke sa páči. Na ničom inom nezáleží.












Už som ho raz mala do polovice hotový, robila som len krátke dlhé stĺpiky ako TU, ale vypárala som to. Hovorím si, že nemôžem robiť predsa druhý raz to isté a začala som si hľadať nejaký vzor. Musela som vyberať aj podľa toho, aby som ho bola schopná rozšíriť, kedže sveter som robila od hora dole v jenom kuse. Treba si to predsa čo najviac zjednodušiť.

Vzor a rozširovanie som si skúsila najprv na malej vzorke. Keď všetko bolo v poriadku pustila som sa do svetra.
















Vzor je nasledovný.
1. riadok - retiazkové očká. Ja ich nepočítam, prirovnávam dĺžku retiazky k tričku a po urobení druhého riadku so vzorkou jednoducho vypáram nadbytočné očká.
2. riadok. 4 RO. Do prvého očka nového riadku (v tomto prípade do 5RO od háčika) urobíme 2x dva krát nahodený dlhý stĺpik. Vynecháme dve očká. Do tretieho urobíme 1x dvakrát nahodený dlhý stĺpik. Vynecháme dve očká. Do tretieho urobíme 5x dva krát nahodený dlhý stĺpik. Striedanie jedného a piatich stĺpikov opakujeme. Do posledného očka urobíme už len 3x dva krát nahodený dlhý stĺpik.
3. riadok začneme 4RO, ďalej urobíme 5x dva krát nahodený dlhý stĺpik do toho stĺpika čo bol v predchádzajúcom riadku sám. ďalej 1x dva krát nahodený dlhý stĺpik do stredu tých piatich - čiže do tretieho z tých piatich stĺpikov. Znova opakujeme až do konca. Riadok ukončíme 1x dva krát nahodený dlhý stĺpik do štvrtého retiazkového očka zo začiatku predchádzajúceho riadku.

Dva krát nahodený dlhý stĺpik

Rozširovanie
Rozširovala som tak, že na mieste kde sa pichá 1x dva krát nahodený dlhý stĺpik, som ich urobila dva. V ďalšom riadku som do prvého z týchto dvoch urobila 5x dva krát nahodený DS, potom som urobila jeden dva krát nahodený DS medzi tie dva a potom 5x dva krát nahodený DS do druhého DS z predchádzajúceho riadku. V ďalšom riadku už pokračujete podľa vzoru, jeden DS do piatich a päť do jedného.



Rozširovala som pocitovo, stále som prikladala a primeriavala k vzorovému tričku. Keby že ho robím druhý raz, urobím menej očiek na začiatku a viac rozširujem smerom k rukávom. Možno nabudúce. Páčil sa aj sestre...

Po pazuchami som urobila viac retiazkových očiek. Moja mama doslova neznáša keď ju niečo reže pod pazuchami.




Keď bol sveter hotový na jednej strane som ešte urobila lem z PDS, aby som mala kam našiť gombičky. S dierkami pre ne som sa netrápila, vzor je dierovaný tak si to môže zapnúť kde chce.




Neviem sa na neho vynadívať. Už aj idem hľadať vzor na druhý pokus.


Na sveter som minula 300g vlny. Niečo málo zvýšilo. Veľkosť 36, jemne predĺžený. 


Nebojte sa svetrov. Ak si vyberiete krásnu vlnu a vzor, tak sa na to bude veľmi dobre pozerať pri práci a spraví sa to už skoro samé.

2 komentáre:

  1. Aka bola spotreba? Kolko by som potrebovala na vel.40? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť