nedeľa 5. októbra 2014

Slony na prechádzke

Dostala som zadanie. Chlapčenská čiapka. Modro hnedá.Už tá predstava, že ani len netuším, čo chlapčenské, ako tak dobre vyzerajúce by som spravila. Po dvoch týždňoch odkladania a preklikávania sa internetom som natrafila na slony. Boli síce štrikované, ale to predsa nevadí.




































Znovu beriem do ruky Morbidone - však to bude čiapka na zimu - a háčik 5mm. Čiapku začínam klasicky ako hociktorú inú. Magickým okom, krátkymi stĺpikmi a háčkujem do slimáka. Pri rozširovaní ma obmedzuje jediné čílslo. Jeden slon zaberie 10 očiek, takže konečné číslo stĺpikov musí byť deliteľné číslom 10. Ja končím s pridávaním na 80 stĺpikoch. Je to veľkosť pre tri a viacročné deti. Čiapka je dobrá aj mne.



Háčkujem, háčkujem pokiaľ nedosiahnem potrebnú výšku. Čisto hnedé - bez vzoru budú dve tretiny čiapky. Ja som to priebežne skúšala malému na hlavu a primeriavala si uháčkovanú vzorku slonov, aby som to zas neprešvihla.



Slonov som robila podľa nákresu. Vlnu som nestrihala. Najprv som ju len voľne viedla vnútrajškom čiapky. Keď som  mala slonov do polovice hotových a pozerala na tie šnúry si hovorím, že ak to chlapec niekde zatrhne bude po čiapke. Tak som to všetko vypárala a začala slonov druhý raz. Tento krát som farbu, ktorou som práve neháčkovala preplietala kadejako. Popísať to neviem a keby vám to aj ukážem, asi by sa to aj tak ťažko chápalo :-D. Proste, ako mi prišlo tak som to tam kamuflovala. Z výsledku sa teším. Vyzerá to celkom profesionálne.




Lem čiapky.
Prvý riadok pod slonov som dala jeden riadok hnedých krátkych stĺpikov.
Druhý riadok modrou, zo zadu pichané reliéfne stĺpiky.
Tretí riadok mordou obyčajné krátke stĺpiky.
Štvrtý riadok hnedou zo zadu pichané reliéfne stĺpiky.



Takže sa môžete pustiť do svojich slonov. Ja musím spraviť rýchlo druhú verziu, aby sme mali čo v našom obchode vystaviť. Nákres slonov je tu.





16 komentárov:

  1. Uplne najviac naj! Len keby existovala sila,co by mi dokazala vysvetlit, ako kamuflovat nitky rubovej strany slonov :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skúsim pohľadať nejaké video k tomu... Ak nenájdem tak natočím ja ;-)

      Odstrániť
    2. Ja by som skusila viest vlnu v riadku a zahacovat ju..

      Odstrániť
  2. Velmi pekne! Skvely vyber farieb :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je skvele, presne takychto slonov ma dcera na skolskej taske, takze hor sa do hackovania :)
    Vdaka za navod

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ste šikulka, krásna čiapka ::)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. netreba vynájsť zemeguľu.. http://crocheteverafter.com/tutorials/fair-isle-crochet-tutorials/how-to-catch-your-floats-in-fair-isle-crochet/ - postup sa dá použiť podľa potreby aj v každom očku .. podobné v pletení http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-catch-floats-in-fair-isle-knitting.html

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý večer. Máte na začiatku počet očiek deliteľný 10? Ak máte slonov vytlačených, vyznačte si len na jednom slonovi tých 10 očiek - urobte si presne čiaru od kade po kade - ktoré budete stále dookola opakovať. Keď urobíte jeden riadok, presuniete sa o riadok nižšie. Ak nemáte možnosť si ich vytlačiť prekreslite si ich na papier. Možno Vám ubehne očko ak na to pozeráte občas na počítač a vezmete do úvahy aj krajné, ktoré tam už nepatrí. :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem pekne za odpoveď, už som na to prišla, už sú aj slony hotové, teším sa, už sa mi to zdá jednoduchéééé -:-)))

      Odstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť