štvrtok 16. októbra 2014

Háčkované pončo

Tak, ako aj mňa a väčšinu našich zákazníkov, aj Dáša neodolala každodennému pohľadu na Riot a vykúzlila si pončo. Do návodu sa jej veľmi nechcelo, ale predsa len som ju presvedčila. :-)




































Konečne ma Paulína dotlačila k napísaniu nejakého návodu.
Volám sa Daša, poznáte ma z jej obchodu, alebo z mojej háčkovacej stránky na Facebook - u. Priznám sa, písanie návodov nie je moja záľuba a ani návody veľmi nepoužívam, skôr vôbec.



Dlho som uvažovala urobiť si pončo. Keďže nie som úplne ideál krásnej postavy, aj som sa obávala či v tom nebudem vyzerať ako slon. Hľadala som vlnu padavú, pritom hrejivú, aby nebola jednofarebná. Chcela som, nech vytvára zužovací efekt, čiže trojuholníky nadol. Striedať farby? Aj tak by sa dalo.



Ako tak šmátram pohľadom po regáloch plných vĺn, žmurkol na mňa Riot. A bolo... no čo Vám budem rozprávať. Zamilovala som sa do Riotov všetkých farieb, tenších i hrubších. Vlna by bola, už len nájsť vzor.




Je veľa návodov na pončá, najjednoduchší asi tento, vejárikovitý:



Ja som robila ako keby dve trojuholníkové šatky. Začala som na 52 RO. Prvé dva RO sú namiesto prvého DS, pokračujeme do tretieho očka dva DS a potom do každého 5teho očka vejárik z 3 DS. V strede (na 27 očku v prvom riadku) háčkujte 2 veráriky do jednej medzery pre rozširovanie úpletu - tu vám vznikne cíp trojuholníka. Vejáriky z 3xDS opakujeme 5 riadkov,  Aby to nebolo len také obyčajné, pridala som vzor:



Uháčkovala som 3 rady vzoru, dalej 6 riadkov vejárikov, 3 rady vzoru a 4 riadky vejárikov. V
poslednom vejárikovom riadku som robila pikotky, aby bol okraj ponča krajší.



Takto dva uháčkované diely (trojuholníky) som zošila, šev bude pozdĺž rúk. Okolo krku som to obháčkovala krátkymi stĺpikmi, počet riadkov záleží aký veľký výstrih chcete mať, ja som dala 8 riadkov.

Na celé pončo som minula 6 klbiek Riotu háčikom č. 4, vyšiel mi aj nákrčník, čo ked bude fúkať?
Už len krásne jesenné dni, nech sa nám pončá dobre nosia.


2 komentáre:

  1. Mne sa pončo páči. Hneď by som sa pustila do výroby, len sa obavám, že by som to sama nezvládla. Neviete o voľakých kurzoch, kde by som sa to mohla naučiť ? Ďakujem za odpoveď. Jarka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Základy háčkovania ovládate? ak áno, ak prídete k nám od obchodu Dáša Vám kedykoľvek poradí, prípadne ak prídete vo štvrtok po 17.00 - vtedy mávame každý týždeň také posedenie u nás v obchode - môžete si doniesť svoju prácu rozpracovanú a poradiť sa.

      Odstrániť