pondelok 5. januára 2015

Reliéfne stĺpiky

Sused Maroš sa ma stále pýtal, čo sa akože z takej vlny urobiť dá. A či vôbec ešte niekto štrikuje. O háčkovaní nemal ani potuchy. Vravím všeličo sa dá, čo by si chcel? Chcel len čiapku. Ale spravila som mu komplet nech vie čo sa teda dá a ako sa to nosí.




Vbehol do obchodu. Morbidone sa mu štruktúrou a vlastnosťami páčilo najviac. Ukázal na farby, zobrala som háčik. A nič. Nevedela som čo pánske vymyslieť. Nechcela som len krátke či polodlhé, alebo dlhé stĺpiky. Chcela som mu spraviť niečo iné. Tak som sa pustila do reliéfnych stĺpikov.


Reliéfny stĺpik sa robí takto.



Čiapku som robila od spodu. Začala som pružnou retiazkou z polodlhých stĺpikov. 




Dôležité bolo aby počet očiek bol nepárny. Pokračovala som do slimáka 3 riadky PDS čiernou farbou. Potom zelenou jeden riadok PDS. 
V ďalšom riadku som robila na striedačku predný reliéfny PDS a obyčajný PDS pichaný do očka ako obyčajne. 
V každom ďalšom riadku budeme robiť PRPDS tam kde bol obyčajný a tam kde bol v predošlom riadku reliéfny, urobíme obyčajný PDS.
Prakticky to vyzerá takto:
1. riadok: PRPDS, PDS, PRPDS, PDS, PRPDS, PDS, PRPDS, PDS, PRPDS .....
2. riadok: PDS, PRPDS, PDS, PRPDS, PDS, PRPDS, PDS, PRPDS, PDS ....

Skratky: PDS - polodlhý stĺpik, PRPDS - predný reliéfny polodlhý stĺpik.

Nákrčník som robila tak isto.

Skúška dopadla dobre, po zime sa ho opýtam, ako sa set nosil. :)

12 komentárov:

  1. Tato je skvela... spravim malemu... len neviem ako potom uberat na vrchu 😕 resp. keby som zacala zhora tak ako priberat. A este jedna otazka ked je pruzna retiazka treba spravit mensi obvod a sa to natiahne? Dik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pružnú retiazku by som robila na toľko očiek koľko chcete ďalej háčkovať.

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nadhera, mozem sa opytat aka bola spotreba vlny na takyto set?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, Nepamätám si úplne presne, ale 4 klbká to boli určite, z každej farby po dve. Možno z jednej farby aj tri. Má to veľkú spotrebu... :)

      Odstrániť
  4. Krásny setík chystám sa aspoň čiapku urobiť, mohli by ste poradiť ako ste uberali pri čiapke? Nie som až taký profík v tom uberaní, pridávaní hlavne keď nemám kompletný návod. Ďakujem pekne. Inak veľmi rada chodím aj do vášho obchodíku a s vaším návodom som zdolala aj krokodílí vzor :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pavli, krasny setik, pustila som sa do ciapky,ide to sice pomaly, ale vzor vyzera super, neporadila by ste prosim prosim ako na uberanie navrchu? Dakujem, Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, aby to aspoň ako tak vyzeralo tam hore a nenarušili sme "štruktúru" uberala som vždy dve a dve očká za sebou jedny obyčajne a jedny ako reliéfne. Samozrejme nie hneď všetky za sebou naraz, ale tak nejak rovnomerne rozložené. :)

      Odstrániť
  6. Začala som s pružnú retiazku čiapku je mi pevná ale ked uháč.volnejšiu čiapku tak po opraní sa mi moc natiahne,tak neviem ako to mám háčkovat,raz sa mi čiapka sprala a bola mi malá tak ju spárala a urobila ešte raz.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pěkný setík. Ráda bych se zeptala na kolik ok jste začínala? Udělala bych doma chlapům, ale nechce se mi přepočítávat na obvod. Děkuji za odpověď.

    OdpovedaťOdstrániť