nedeľa 15. marca 2015

Dzindzíková

Tento odtieň Adiny sa mi zdá perfektný pre chlapcov a ich mamy, čo nie sú na modrú. Môjmu sa napríklad páči fialová. A nájsť pekný chlapčenský melír s fialovou nie je sranda. Ale máme, aj sme niečo vymysleli a pridávame popis. 

Na všetko dokopy som minula 4 klbká 50g 100% bavlny Adina. Na čiapku šlo klbko aj kúsok a zvyšok na šatku. Robila som hlavne 4mm háčikom, na lem čiapky som použila 3,5mm háčik.


Šatka je háčkovaná tam a späť krátkymi stĺpikmi. Mohla som kľudne použiť aj 5mm háčik, bolo by to menej tuhé. Pripájam nákres ako šatku háčkovať. Vždy na jednej strane očká tri riadky rozdvojujeme (na obrázku je to spodný okraj šatky). Vo štvrtom riadku na druhej strane šatky (na obrázku je to horný okraj šatky) dva stĺpiky zháčkujeme. Ja som prvý stĺpik urobila normálne a zháčkovala som druhý a tretí stĺpik, aby bol okraj šatky rovnomerný. Toto robíme stále dookola až pokiaľ nedosiahneme požadovanú veľkosť. 

Takto to vyzerá na šatke.


























Tým pridávaním na jednej strane a uberaním na druhej získame takýto tvar šatky. Aby takto pekne držala je dobré ju nablokovať. Ja keď som ju dokončila bola pokrútená do všetkých strán. Teraz už pekne drží tvar.


Hákovala som dokiaľ mi vlna stačila. Ukončila som to "na drzovku" uprostred riadku. Nemám rada zbytky vlny s ktorou nemám čo urobiť. 

Čiapku som háčkovala od dzindzíku. Do magického kruhu 7KS. Ďalších 7 riadkov som háčkovala v každom len tých 7 KS, bez rozdvojovania. Chcela som aby ten dzindzik bol v zadu na temene a nie hore ako anténka. Preto som časť čiapky robila z krátkych a časť z polodlhých stĺpikov. 

Keď som mala dzindzik, taký veľký aký som chcela, bolo treba urobiť placku a dokončiť čiapku. V poslednom "dzindzikovom" riadku som si rozdelila stĺpiky na krátke a polodlhé (riadok 1 na obrázku - 2KS, 3PDS, 2KS). V prvom "plackovom" riadku (riadok 2 na obrázku) som 7 stĺpikov rozháčkovala na 12 stĺpikov. Riadok som začala RO, 1xKS, další KS rozdvojiť. Ďalšie tri PDS rozdvojiť, 1xKS a posledný KS rozdvojiť. 
Ďalší riadok som rozdvojila každý tretí stĺpik. Potom každý štvrtý, piaty .... Ďalej už háčkujete ako klasickú čiapku. 

Na spodku čiapky som tri riadky urobila celé 3,5mm (celú čiapku som robila 4mm háčikom) háčikom PDS a úplne posledný riadok KS. 


3 komentáre:

  1. hmm...tie PDS vychadzaju dajako pod seba, ci sa ako keby tocia do spiralky? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. uz som to vyparala a skusam znovu :D vyzera to len na moju neschopnost pocitat si :D

      Odstrániť