nedeľa 29. marca 2015

Háčkované tričko na leto

Videla som raz niekde obrázok štrikovaného trička. Krásne, ľahké, letné. Nebol k nemu nikde popis. Tak som ho skúmala zo všetkých strán a nakoniec sa mi to podarilo. Teda, nie je úplne rovnaké - už len za to, že je háčkované a nie je ani také ľahké, ako to pôvodné, ale ja som s výsledkom veľmi spokojná. 

Ja som na svoje tričko použila 4 klbká Re-use od portugalskej firmy Rosarios4 a 5,5mm háčik. Ak zvolíte hrubšiu a teplejšiu vlnu, môže z toho byť vesta na rolák, ak tenšiu, tak z toho bude super letný top. 
Tričko sa začína háčkovať od výstrihu. Uháčkuje sa telo, priháčkujú sa rukávy, potom druhý identický diel a zošijú sa. Ja som svoje ešte na spodku obháčkovala krátkymi stĺpikmi, aby som ho trochu stiahla, lebo ostalo dosť široké. Nie úplne som to odhadla a párať sa mi už nechcelo. 

Postupovala som nasledovne. Na začiatku som urobila 7 krátkych stĺpikov (aj keď na obrázku je dlhý) do magického kruhu. Zvyšok celého trička je už robený dlhými stĺpikmi. V druhom riadku som rozdvojila prvý, tretí, štvrtý, piaty a siedmy KS z predchádzajúceho riadku. V treťom riadku sa to už pekne rozdelí na 4 ako keby časti. Každá začína a končí rozdvojením DS z predchádzajúceho riadku. Pre lepšie pochopenie prikladám aj nákres postupu. Kto to nepochopí pýtajte sa, rada vysvetlím. :)

Dlhé stĺpiky vždy rozdvojujeme na tom istom mieste. Háčkujeme dokiaľ nedosiahneme potrebnú šírku. Môžete to prikladať napríklad na tričko, alebo na seba aby ste odhadli veľkosť. Vyzerať to bude takto. Na pravú a ľavú stranu na konci priháčkujeme rukávay a do dola budeme pokračovať so zvyškom trička. 

Ďalej pokračujeme s telom trička. Nadpojíme si vlnu na kraji "pod pzauchou". Prvé dva dlhé stĺpiky zháčkujeme dokopy, ďalej pokračujeme ako sme háčkovali aj pred tým, aj s rozdvojením stĺpikov na spodnom cípe. Na konci riadku znova zháčkujeme posledné dva stĺpiky. Takto pokračujeme, až pokiaľ tričko bude dostatočne dlhé. 

Keď som s trupom skončila zdal sa mi príliš špicatý. Tak som to trochu zjemnila. 
Od kraja som začala 7x predĺžený DS (keď máme tri očká na háčiku prevlečieme vlnu najprv len cez jedno a potom cez dve a posledné dve), 9xDS, 7xPDS, 5xKS, 2x pevné oko, otočiť, preskočiť jedno PO, 1xPO, 5xKS, 5xPDS, 7xDS, 9x predĺžený DS.  
Ja som to mala prispôsobené mojej šírke trička a počtu očiek. Ak budete robiť z tenšej vlny alebo inú veľkosť, treba si to prispôsobiť. Otáčala som to 4 očká pred "špicom" trička.

Ďalej pokračujeme s rukávmi. Ja som ich chcela mať minimalistické. Ak ich chcete trochu väčšie, môžete uberať trochu pozvoľnejšie. Na začiatku riadku som urobila 2RO - ja vždy pichám prvý stĺpik aj tam odkiaľ RO vychádza - toto prvé očko som preskočila, zháčkovala nasledujúce dva DS, a na konci riadku som zháčkovala posledné tri DS. To som opakovala až kým som zháčkovala posledné dva stĺpiky do jedného.

Detail na rukáv.

No a máme hotovú polovicu trička. 

Teraz nám ostáva uháčkovať druhú polovicu trička. Spolu ich zošiť. Hore na rukávoch a po bokoch. Ja som to svoje ešte dole obháčkovala piatimi riadkami krátkych stĺpikov, aby to neodstávalo kade tade. 























A je hotovo. Nie úplne som odhadla tú veľkosť, ale ako prvý pokus je to super. :)

2 komentáre: