štvrtok 22. októbra 2015

Háčkovaná ovečka

Ovečka. Malá, milá, pre mňa nekonečná. :) Ale decká sú z nej paf a to sa počíta.




Na ovečku som použila Cotton Light. Jedno klbko sivej a dve smotanové. Ešte bezpečnostné oči a 3,5mm háčik. Ak by ste chceli ovečku väčšiu, tak môžete skúsiť napríklad 100% bavlnu Paris.

Nohy začneme na 7KS do magického kruhu. Klasicky rozširujeme tri riadky (najprv každé, potom každé druhé, potom každé tretie očko). Dostaneme sa na počet očiek - 28. Potom tri riadky nepridávame. Vyznačíme si označovačmi siedme očko smerom na jednu aj druhú stranu. 

Po označovač háčkujeme vždy jedn KS do KS predchádzajúceho riadku. Uháčkujeme KS aj tam kde je označovač. Potom druhé a tretie očko zháčkujeme. Robíme tak v celom priestore medzi označovačmi. Posledných sedm očiek uháčkujeme vždy jeden KS do KS predchádzajúceho riadku. V ďalšom riadku zháčkujeme vždy dve očká medzi označovačmi. Najlepšie nenápadným uberaním

Nôžku máme v tomto bode vytvarovanú a už len háčkujeme dokola vždy jeden KS do každého očka, do požadovanej dĺžky. 

Ruku začneme na 6KS do magického kruhu. v druhom riadku rozdvojíme každé očko, v ďalšom každé druhé. Máme 16 očiek.  ďalšie štyri riadky háčkujeme bez pridávania. Potom zháčkujeme tretie a štvrté očko v poradí - dokopy štyri krát. ďalej háčkujeme bez pridávania do požadovanej dĺžky. Rúčky vypcháme a jeden riadok uberáme - zháčkujeme vždy dve očka za sebou. To pre to, aby sa nám potom ľahšie prišívali. 

Uši začíname siedmymi KS do magického kruhu. V ďalšom riadku rozháčkujeme každé druhé očko, v ďalšom každé tretie. Ja som sa dostala na počet očiek 15. Ďalej háčkujeme bez pridávania. 

Tváričku som začínala na 9KS - 1. riadok. 
2. riadok - rozháčkovať každé druhé očko,
3. riadok - rozháčkovať každé tretie očko. 

4. riadok: medzi označovačmi - vrátane - je 10 očeik (na fotke hore). Tam, kde trčí vlna je začiatok riadku. Kým som prišla po fialový označovač rozháčkovala som každé druhé očko (dokopy dve očká). Potom očká medzi označovačmi bez pridávania. Za zeleným označovačom som znovu rozháčkovala každé druhé očko. (dokopy tri). 

V ďalšom - piatom - riadku som nepridávala len háčkovala KS do každého očka. V riadku číslo 6 postupujeme ako v štvrtok riadku, len rozháčkujeme každé tretie očko. Riadok číslo 7 bez pridávania. 

V tomto okamihu sme minuli celé sivé klbko. Zostáva už len telo a hlava. 

Telo a hlava sú v podstate rovnaké. Obe mi vyšli na 8 bombulí. 
Takže ideme na to. 9KS do magického kruhu. 
























Do prvého očka nového riadku urobíme 2PDS. Do ďalšieho očka bombuľa - 5 zháčkovaných "predĺžených" DS.

Nahodíme si na dlhý stĺpik. Najprv prevlečieme vlnu len cez jednu slučku.



Potom cez dve.

Necháme tak a znova si nahodíme na dlhý stĺpik. A znovu najprv prevlečieme vlnu cez jednu slučku potom cez dve. Toto spravíme dokopy 5x.

Prevlečieme vlnu cez všetko na háčiku.

Zaistíme jedným tesným retiazkovým očkom. Toto očko budeme preskakovať lebo je ako keby navyše.

ďalej som v riadku pokračovala do ďalších dvoch očiek po dva PDS, ptom znova bombuľa, Znova do dvoch očiek po dva PDS, znova bombuľa, až do stavu štyroch bombulí.

Ďalej je to viac menej taká alchýmia. Potrebujete rozširovať a dostať sa do stavu kedy sa strieda bombuľa (ktorá je medzi dvoma bombuľami z predošlého riadku) a tri PDS. Dovtedy môžete mať pomedzi bombule aj po dva PDS. Proste háčkujte. Kľudne do jedného očka môžete dať aj bombuľu aj PDS, aby sa to nejakým spôsobom rozširovalo, alebo dva PDS do jedného očka. Mne sa to darilo rozširovať tak, že ako na fotke mám dve bombule v medzierke (medzera medzi dvomi bombuľami z predchádzajúceho riadku) a medzi nimi po dva pds (tie sa v ďalšom riadku rozháčkujú na tri). Do ďalšej medzierky šla len jedna bombuľa, potom zase dve. Až som sa dostala do stavu 8 bombulí a pomedzi to vždy tri PDS. Bombuľu som robia normálne do očka, aj jedno PDS, zvyšné dve PDS šli jedno do priestoru tesne pred bolmbuľou z predchádzajúceho riadku, a druhý tesne za bombuľu. tiež do voľného priestoru. Ak by som tam mala triafať očká to by ma skôr trafil šľak. Ak sa zaseknete tak kľudne píšte. Nejak to vyriešime.

No, keď som bola v stave 8 bombulí a 3 pds medzi to, tak som to háčkovala do požadovanej výšky.

Ďalej bolo treba telo nejakým spôsobom uzavrieť. Tak som išla zháčkovať veľa očiek dokopy. Vlastne som išla preskočiť jednu bombuľu. Takže to boli 3 očká (3pds) 1 očko (namiesto bombule) plus ďalšie tri očká (znovu namiesto PDS). To je spolu sedem očiek. Normálne som do každého pichla, prevlikla vlnu, nechala na háčiku. Potom som prevliekla vlnu cez všetko na háčiku.

Potom som spravila bombuľu. A znovu zháčkovala 7 nasledujúcich očiek.  Takto kolom dokola.


Teraz to nevypchajte a neukončite tak, ako ja. Lebo som musela potom párať a vyberať náplň... Brucho vypchávame a ukončujeme až po prišití rúk a nôh.

Ešte sa vrátime k hlave. Tá sa robí ako brucho, len má o pár riadkov menej a nič na nej nezužujeme. Takto je hotová.

Prišijeme nohy o brucho. Ja som ako keby nasadila nohu na jednu bombuľu a tak prišila. Šila som krémovou vlnou. a len poza vnútornú stranu slučky čo je na vrchu nohy.

Nohy ruky hotové. Teraz vypcháme a dokončíme vrch. nemusí to byť nejak úžasne uzavreté, menší otvor vôbec nevadí. Prišijeme na to potom hlavu.

Na hlavu prišijeme najprv uši.

Potom hlavu prišijeme o telo a vypcháme. Nakoniec prišijeme tvár.

Vydýchneme si. Ja som ovečke nejak krivo prišila tú tváričku, tak je z predu pekná len z jedného uhla. Ale zo zadu nemá chybu.





11 komentárov:

  1. Nádhera, tleskám.
    Díky za krásné návody.
    Krásný den.
    Bohunka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zienky, pomoooc... nejako sa stracam pri tej tvaricke... v 4tom riadku mi nesedia, po zelenom oznacovaci mam len 4 ocka namiesto 6... kde robim chybu? kolko ociek ma byt na konci 2. a 3 riadku? dakujem za pomoc...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. na konci druhého riadku 14 očiek, na konci tretieho 19 očiek.

      Odstrániť
  3. Koľko je prosím požadovaná dĺžka pri nohe? Približne :-)
    Vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak nejak proporčne k telu :D Tá moja noha mohla mať tak 7cm...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, nesedi mi hlava a tvár. Otvor v hlave je príliš veľký.obhackovat to? Uz tretí raz prerabam hlavu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, však pridaj riadok, dva tri, buď na bielej hlave (tam treba očká uberať), alebo na sivej tvári (tam treba očká pridávať).

      Odstrániť