sobota 17. októbra 2015

Háčkovaný sveter

Ďalší jednoduchý svetrík, ktorý zvládne aj mierne pokročilý začiatočník.



























Ja som pracovala s vlnou od Lang Yarns Greina. Spojenie ľanu, merina, viskózy a akrylu dáva vlne jedinečný výzor. Pracovala som háčikom 4,5mm. Na sveter veľkosť cca 36 som minula 9 klbiek.

Začína sa od "chvostu". Priznám sa, že som to neodhadla, a bol vzadu príliš dlhý, tak som musela z neho odstrihnúť. Takže odporúčam ten začiatok urobiť aspoň na šírku zadku. Po úvodnej pružnej retiazke, som háčkovala polodlhými stĺpikmi tam a naspäť. Vždy druhé a predposledné očko v riadku som rozháčkovala - urobila dva polodlhé stĺpiky. Tým sa sveter rozšíri. V istej fáze som už rozširovať prestala a robila len polodhé stĺpiky tam a späť.

Keď som dosiahla potrebnú výšku. sveter som zložila, aby som si mohla označiť, kde bude otvor pre rukávy. Označila som si označovačmi ktoré očká vynechám. Tvarovanie rukávov som robila tak, že som vždy v novom riadku preskočila prvé očko a háčkovala som až do druhého. Urobila som to tak v troch riadkoch. A následne som to opakovala aj pri tvarovaní golieru (na fotke v ľavo hore).
























Na vrchu zadného dielu, som posledných 5 riadkov robila v strede len KS namiesto PDS, aby sa mi golier trochu vytvaroval.









Rukávy som začala od zápästia. Označovačmi som si označovala, kde som rozširovala. Pri háčkovaní druhého rukávu som si ho len prikladala, aby som vedela kedy rozšíriť, tým mi odpadlo veľa počítania. Riadky som ukončovala a vždy som prácu otáčala tak ako by som rukáv háčkovala v riadkoch tam a späť, aby som zachovala vzor ako na zvyšnej časti svetra. "Švík" mi ide spodkom rukáva.

Najprv som zošila plecia. Potom som prišila rukávy.

Celé som to ešte obháčkovala, tiež polodlhými stĺpikmi. Rozširovala som na vyznačených miestach.

Už len začistiť a ponosiť. Je naozaj príjemný. Začínam zanevierať pomaly na akryl a objavujem čaro prírodných materiálov. Človek sa v tom nepotí a keď aj, vlna nenapáchne. ;)


 Takto vyzerá oblečený.

1 komentár:

  1. Je perfektní! Díky za krásný tip i návod, jak na něj. Snad brzy vyzkouším :-)) Hezký podzimní den A.

    OdpovedaťOdstrániť