utorok 8. decembra 2015

Ako ukončiť štrikovanú čiapku

Nahodiť už viete, aj štrikovať hladko do kruhu zvládnete, ale čo s tým vrchom čiapky aby to aj vyzeralo. Napríklad toto.


























Na koniec čiapky je dobré myslieť už pri nahadzovaní očiek. Je dobré mať počet očiek deliteľný napríklad číslami od 6 do 14 povedzme. Ak je vlna tenšia, treba inklinovať k väčšiemu počtu očiek, ak hrubšia tak k menšiemu. Ja som si z vlny Morbidone nahodila 90 očiek na 4,5mm ihlice - takže som mala počet očiek deliteľný číslom 9. Je to veľkosť na pánsku čiapku. Keď sú očká nahodené tak štrikujeme, štrikujeme.

Čiapku na ľavej som štrikovala do potrebnej výšky a ukončím ju tak ako je. Bez uberania. Aj to je možnosť. Ihlou prevlečieme vlnu popod všetky očká na ihlici. 

Stiahneme.

Takéto ukončenie, tak trochu odstáva od hlavy. Hodí sa na predĺžené čiapky. 

Kto chce mať peknú hladkú placku tak spraví nasledovné. Keď má uštrikované 2/3 čiapky, zoštrikuje dve očká a dá si za ne označovač. 

Ja som mala počet očiek deliteľný číslom 9. Takže zoštrikovávam každé 8 a 9 očko. Ak máte počet očiek deliteľný 14 tak zoštrikovávate každé 13 a 14 očko. 
Takže po zoštrikovaní prvých dvoch očiek idem 7 hladko, 8 a 9 očko zoštrikujem dokopy hladko.

A znova umiestnim označovač. 

Po posledných zoštrikovaných očkách v riadku si dám označovač, ktorý sa líši od iných, aby sme vedeli rozoznať, kde končí riadok. 

Ďalší riadok štrikujeme hladko bez uberania. 

V ďalšom riadku zoštrikujeme vždy dve očká pred každým označovačom. Ďalší riadok uštrikujeme znova hladko a potom znovu zoštrikujeme očká a takto sa to strieda až do konca. 

Koniec je, keď zoštrikujete očká na taký počet akým boli deliteľné. V mojom prípade 9 očiek. Vtedy čiapku ukončíme. Prevlečieme zvyšnú vlnu cez posledných 9 očiek a stiahneme. Hotovo. 




16 komentárov:

  1. Přesně takový postup jsem hledala.Mnohokrát děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Absolutne super, moc dakujem. Ja som vzdy pouzivala prvy sposob a radsej som ciapky hackovala kvoli tomu ukonceniu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja som presne toto hľadala. Už som si nevedela rady. Srdečne ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem za super návod na ukončenie čiapky

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem za ďakuvania :) a teším sa, že návod slúži!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobry vecer Paulinka, mozem sa spytat na spotrebu Morbidone na tuto ciapku prosim? A diky za navod, akurat taku sa prave chystam urobit :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobry vecer Paulinka, mozem sa spytat na spotrebu Morbidone na tuto ciapku prosim? A diky za navod, akurat taku sa prave chystam urobit :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ak pletiem 2x hladko a 2x obratko tak sa da pouzit podobny postup? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, určite áno, treba si len vypočítať očká tak aby ste tam zachovali nejakú pravidelnosť. Je tam viacero možností. aj keď to budete robiť tak ako v tomto návode, aj tak bude dobre.

      Odstrániť
  9. Krasny zrozumitelny postup.Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jednoducho perfektne. Velmi pekne dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť