utorok 15. decembra 2015

Vlnovkový nákrčník

Na tento návod som narážala nejaký čas. Veľmi sa mi páčil, ale nejak som si nevedela vybrať z čoho ho spraviť. Pokiaľ neprišli nové vlny.



Nákrčník som štrikovala zo 100% merina Gardient od Schoppel wolle. Na tento nákrčník sa hodia podľa mňa hlavne melírové vlny. Krásny by bol aj z týchto vĺn: Riot chunky. Danielle, Ciclamino, Big delight. Originál návod nájdete TU. Musela som ho viac krát prečítať, aby som pochopila, ako to autorka myslí s tými označovačmi. Ale už chápem a rada vysvetlím. Ak si budete čítať originál aj môj návod, tak ja som si ho trochu pozmenila. Namiesto techniky wrap and turn, som sa rozhodla pre german short rows. Tie mám radšej.

Na začiatok si nahodíme 96 očiek. Dva riadky štrikujeme obratko a zároveň si umiestnime označovače každých 16 očiek. Tri a tri rovnakej farby, tak ako na obrázku. Ja som si potom počas štrikovania vymenila zelený, čo je pri začiatku riadku za oranžový pre jednoduhšiu orientáciu kedy končí riadok.


Začíname s vlnovkou. Prvý riadok, po dvoch obratkých, si uštrikujeme hladko. (ja som na to na začiatku zabudla neskôr som to robila) Keď dokončíme jeden riadok hladko pokračujeme s hladkými očkami. Skončíme 13 očiek za prvým fialovým označovačom.

Prácu si otočíme. Pôjdeme štrikovať smerom naspäť.

Prvé očko z ľavej ihlice na pravú len prehodíme. Vlnu, ktorou sa štrikuje máme v predu. Keď očko prehodíme, potiahneme vlnu ktorou štrikujeme do zadu.

Vznikne nám také zvláštne dvoj očko. Vlnu si dáme naspäť do predu a ďalej štrikujeme obratko.

Skončíme na 13 - tom očku za fialovým označovačom. 

Znovu prácu otočíme. 

Vlnu, ktorou štrikujeme dáme do predu. 

Prvé očko prehodíme na pravú ihlicu a vlnu potiahneme do zadu. 

Znovu nám vznikne také zvláštne dvoj očko. Ďalej štrikujeme hladko. 

Skončíme na 9 - tom očku za failovým označovačom. 

Znovu prácu otočíme, Prehodíme prvé očko potiahneme vlnu do zadu aby nám vzniklo to zvláštne dvoj očko.


Štrikujeme obratko. Skončíme na 9 - tom očku za fialovým označovačom. 

Znovu otočíme, urobíme to zvláštne dvoj očko, štrikujeme hladko a končíme na 5 - tom očku.  

Znovu otočíme, urobíme to zvláštne dvoj očko, štrikujeme obratko a končíme na 5 - tom očku.  

Posledný krát otočíme. Z prvého očka urobíme zvláštne dvoj očko. a pokračujeme štrikovaním hladko. "Zdvojené" očká štrikujeme ako klasické očká.

Ihlicu pichneme popod obe nitky.

Takto sa potočíme okolo každého fialového označovača. Potom uštrikujeme ešte jeden riadok hladko, aby sme uštrikovali každé zdvojené očko. Potom nasledujú dva riadky obratko a ešte jeden hladko. 

Ďalej sa budeme motať okolo zelených označovačov, tak ako sme išli okolo fialových. Potom znova okolo fialových a potom okolo zelených. Tak stále dookola. Končila som dvoma riadkami obratko.



Tu ešte pár farebných inšpirácií z Ravelry.

http://www.ravelry.com/projects/Wolleschaf/wave-cowls
http://www.ravelry.com/projects/Cristiana/wave-cowls
http://www.ravelry.com/projects/stitchnerd/wave-cowls

http://www.ravelry.com/projects/kerri728/wave-cowls
http://www.ravelry.com/projects/KnittingJenni/wave-cowls
http://www.ravelry.com/projects/aara/wave-cowls

4 komentáre:

  1. Pavli, krásný nákrčník s velmi zajímavým vzorem... snad se budu moci brzy inspirovat. Dík moc za návod, jak na něj. Krásný den A.

    OdpovedaťOdstrániť