štvrtok 24. marca 2016

Vlnený sveter

Mojím vzorom pre tento sveter sa stal tento krásavec. Originál návod som si nekupovala, lebo som aj tak plánovala robiť hrubšou vlnou. Tak som si ho aspoň poobzerala zo všetkých strán a pustila sa do toho svojho.





Vybrala som si vlnu Mecha od firmy Malabrigo. Pracovala som so 7mm ihlicami a minula som 600g. Presne. Veľkostne je to také S - M.
Sveter som štrikovala od spodu. Najprv som štrikovala tú strednú časť (medzi ružovým označením). V prvých riadkoch to bolo striedanie hladkých a obratkých očiek (patent). Tie časti svetra, ktoré sú v predu boli štrikované na striedačku - riadok hladko, riadok obratko. Vzor na chrbte je nasledovný.
1. riadok: *h, o, h, o*
2. riadok: *h, o, h, o*
3. riadok: *o, h, o, h*
4. riadok: *o, h, o, h*
Takže žiadna veda, vystačíte si s hladkými a obratkými očkami. 

Rukávom som uštrikovala rovnaký patent ako dole na svetri, potom už len stále hladko a nadpojila na zvyšok svetra a dokončila ako ranglán. Ako "nadpojiť" tie rukávy som písala už TU.


Takže sveter by sme už mali skoro hotový. Ešte mu však chýba lem. Naberieme si očká na ihlicu od spodného predného okraja, až hore ku krku, okolo krku, až dole k druhému prednému spodnému okraju svetra. ďalej som štrikovala niekoľko riadkov vrúbkovaný vzor - takže som šla stále hladko aj tam aj späť. 


Keď som lem mala dostatočne široký, označila som si, kde som chcela, aby začínali vrecká.

V ďalšom riadku som štrikovala po označovač, ďalej som očká ukončovala, až kým som neprišla po druhý označovač.


Od neho som posledné očká uštrikovala, až mi vzniklo takéto niečo. Očká mi ostali len od spodku svetra po označovače.


Znovu som pokračovala v štrikovaní stále hladko. Každú stranu som už štrikovala osobitne. V každom druhom riadku som na tej strane, ako sú ružové bodky uberala očká. Keď sa mi zdalo, že by to už mohlo stačiť, som uberať prestala, a už som len šla tam a späť.

To som robila do takej dĺžky, aby mi to po preložení dočiahlo na miesto kde sa stretáva chrbát svetra s prednou stranou. tam sa "vrecká" prišili o zvyšok svetra.

 Začisťovanie mi trvalo najdlhšie. :) Ale teda už je hotový.


Ak vám niečo nie je jasné, kľudne s pýtajte v komentároch...

6 komentárov:

  1. Ten je nádherný!!!Atˇ slouží a hřeje jak má.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. toto by som neuštrikovala ani do konca života, ihlice sa so mnou nekamarátia, háčik áno, nádherný je, krásna farba ak sa ho chcete zbaviť kúpim :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem pekne za milé slová. Kto chce kúpiť, nech je jeho!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť