nedeľa 8. mája 2016

Letné tričko

S prvými májovými dňami mi skončila sezóna teplých svetrov (aj keď mám momentálne dva v zálohe, ktoré potrebujú už len kúštik dokončiť a potom ich tu nájdete), tak som vymýšľala, čo na leto. Chcela som niečo štrikované a extrémne jednoduché pre začiatočníkov. Takých čo vedia štrikovať len hladko obratko, vedia očká nahodiť a ukončiť. A podarilo sa. Háčkujúce dievčatá, čítajte ďalej tiež, môžete si také aj uháčkovať, princíp je rovnaký. :)





Vlnu som si vybrala Opium palette (jednofarebná verzia tu).



Použila som 4,5mm ihlice a na toto tričko mi stačili presne dve klbká. Urobila som si skúšku očiek a odmerala som sa. Respektíve môžete si odmerať svoje obľúbené tričko. potrebujeme celú dĺžku prednej aj zadnej časti.



Ja som si nahodila 210 očiek (nechajte si dlhší koniec na zháčkovanie) a štrikovala som jeden riadok hladko druhý obratko. Takto stále dokola. Keď som minula prvé klbko, primerala som si uštrikovanú časť k môjmu tričku a usúdila som, že môžem ísť na výstrih. Ja som chcela mať viac výstrihu v predu ako v zadu. Ale ak chcete, môžete si to celé rovnomerne rozdeliť.




Uštrikovala som teda prvých 68 očiek. Nasledujúcich 61 som ukončila - háčkujúce dievčatá urobia retiazku (malý tip pri štrikovaní: ja som ukončovala očká klasicky, uštrikujete hladko jedno, druhé a potom prvé prehodíme ponad druhé a dáme dole z ihlice. Mala som tie očká ale štrikovať na striedačku hladko/obratko, pretože pri štrikovaní len hladko sa ten okraj trochu krúti.) . Zvyšných 81 som uštrikovala. V ďalšom riadku som štrikovala najprv 81 očiek, potom som si 61 očiek nahodila nových a riadok som dokončila uštrikovaním zvyšných 68 očiek.

Ďalej som pokračovala štrikovaním tak, ako do teraz, až pokiaľ som neminula druhé klbko. A toto vzniklo. V strede diera - je výstrih.




Potom stačí preložiť a zháčkovať/zošiť po bokoch a nechať otvor na ruky. Ja som spodnú časť ešte obháčkovala. Môžete si obháčkovať/obštrikovať aj golier, alebo rukávy... Komu sa ako chce. :)




A je hotovo. Ľahučké letné tričko. 









5 komentárov:

  1. Ďakujem za skvelý nápad a návod. Presne toto som hľadala.
    Ťeším sa na každý Váš nový model.Ste veľká šikulka a deťúrence sú veľmi milené:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uzasne! Uplne ste ma namotali :) aku velkost nosite? Uz vyberam vlnu v shope :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super,díky za jednoduchý nápad

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den,krasna vlna..skvele upleteno
    Kde jste kupovala ??

    OdpovedaťOdstrániť