piatok 9. septembra 2016

Malý papagáj

Keď idú so mnou deti do obchodu, stále ukazujú na klbká, ktoré sa im páčia. Stále opakujú uštrikuj mi niečo z tohto, alebo tamtoho. A teda že to počúvam denne. Tento krát som ich nechala vybrať naozaj. A toto z toho vzniklo.


Mladý pán si zvolil kikiríkavu vlnu s príznačným názvom papagáj. Je to vlna od nemeckej firmy Schoppel wolle a ja sa už neviem dočkať, kedy objednám nové odtiene. Pokochať sa kompletnou farebnicou Gradient môžete zatiaľ TU. Pracovala som so 4,5mm ihlicami a minula som necelé tri klbká. zvýšilo mi ešte aj na čiapku. 
Štrikovala som od hora dole. Začala som golierom. Je na gombičky, takže som ho štrikovala tam a naspäť, stále hladko. Keď bol golier dostatočne vysoký bolo ho treba spojiť do kruhu tak, aby sa časť kde boli diery na gombičky prekrývala s druhým koncom. Krajných 9 očiek som si dala na pomocnú ihlicu. 




Teraz som prehodila prvé očko z pomocnej ihlice na hornú ľavú ihlicu. Prvé prehodené očko a prvé očko z ľavej ihlice (tam kde sú biele bodky) som uštrikovala spolu hladko. ďalej som pokračovala rovnako. Vždy som si prehodila jedno očko z pomocnej ihlice na ľavú a potom som dve očká zoštrikovala spolu hladko.

Urobila som dva riadky hladko. Vyznačila som si miesta, kde budem sveter rozširovať. Jeden označovač je inej farby, aby som vedela kedy skončil riadok.
Aj keď ja to na tomto svetri tak nemám - ale základný princíp je rozdeliť si očká na tretiny, čiže ka máte napríklad 90 očiek deleno tri je 30. Prvých 30 očiek je predok, druhých 30 očiek je zadok a tretích 30 očiek sa rozdelí na dve časti a to budú rukávy. Samozrejme sa to dá potom prispôsobovať, napríklad dámý si môžu pridať nejaké očka z chrbtovej časti do prednej časti, prípadne menej očiek na rukáv, kto nemá rád široké rukávy. Tak isto si to viete prispôsobovať za chodu. Ak sa vám zdá, že sa rukávy rozširujú príliš, nemusíte pridávať každý druhý riadok, ale môžete pridávať každý tretí, či štvrtý.

Rozširovanie som robila tak, ako na TOMTO videu. 




Rukávy som si zložila na pomocné ihlice. V prvom kole bez rukávov, keď som štrikovala trup, som si pridala po 5 očiek popod pazuchy. Len som ich tam nahodila a ďalej normálne štrikovala.



Keď bolo telo hotové, doštrikovala som rukávy. Dala som si ich na kruhovú ihlicu. 

Nabrala som si 5 očiek v mieste, kde som ich nahodila keď som štrikovala telo pulóvra. No a už som len doštrikovala rukávy do požadovanej dĺžky. 

























Ešte prišiť gombičky a je hotovo. Bude nás hriať celú sezónu.



2 komentáre:

  1. Mladý pán má nielen vkus, ale aj šikovnú maminu :) Pulóvrik je nádherný, veľmi mu pristane. Pekný víkend prajem, Maja

    OdpovedaťOdstrániť