sobota 8. apríla 2017

KAL časť druhá - KAL part two

Pokračujeme v štrikovaní šiat. Dnes si vymedzíme označovačmi kde budú rukávy, kde trup a nariasíme rukávy. TU nájdete prvú časť. Na záver tejto druhej časti to bude vyzerať nejak takto. 

Today we will continue with knitting our dress. We are going to place markers and set the place for front and back side of the dress and the sleeves wich we are going to ruffle. You can find the first part of how to knit this dress HERE This is how it should look like when you are done with this part.


To čo som tvrdila minule, že ako je super čím všetkým je číslo deliteľné, je nám na dve veci (čo som si uvedomila, keď som začala pridávať očká), práve pre to, že sme očká pridávali a tie počty už dávno neplatia. Takže si spočítame koľko očiek máme na ihlici. Ja som mala 147 očiek. Toto číslo potrebujeme rozdeliť na 3 časti. Tie tri časti sú predok, zadok a rukávy. 

147 / 3 = 49. 

Na rukávy potrebujeme mať párne číslo, ktoré vieme rozdeliť na polovicu. Bolo by nie úplne dobré, keby jeden rukáv bol širší ako ten druhý... Párne číslo potrebujeme mať aj v zadu, pretože tam máme šaty rozdelené na dve časti tým, že sme vrchnú časť štrikovali tam a naspäť. 

Ja som zvolila taktiku 48 očiek rukávy, 50 očiek zadná časť a 49 očiek predná časť. Ak by som robila niečo dámske zvolila by som viac očiek na prednú časť a menej na zadnú kvôli prsiam, tie potrebujú predsa len viac miesta.

Prvý označovač okolo ktorého pôjdem (25 očiek od okraja, lebo 50 očiek na chrbát deleno 2 je 25) som si dala inej farby, aby som vždy rýchlo vedela, kde mi "začína" nový riadok. Ďalší označovač je za nasledujúcimi 24 očkami - lebo 48 očiek na rukávy deleno 2 je 24. Ďalší, tretí označovač nasleduje po 49 očkách - predný diel. Posledný označovač je po 24 očkách ktoré znamenajú druhý rukáv. Od posledného označovača po koniec upletenej prvej časti mi ostalo zvyšných 25 očiek zo zadného dielu. 


I realized that what I wrote the last time about dividing the nuber of the stitches that we have casted on is no longer important, because we are going to increase the nuber of stitches. Well, so now we are going to count the stitches that we have again. I have 147 stitches. We need to divide it by 3 - front side, back side, sleeves.

147 / 3 = 49

We need an even number for the sleeves, and for the back side. I decided to take 48 stitches for the sleeves, 50 for the back side and 49 for the front side. If we were knitting a dress for a grown women I would advise to take more stitches for the front side because the chest needs a little bit more space than the back. 

I have put my marker after the 25th stitch from the beginning. I choosed a contrast colour to the other markers, thank to that, I can easily tell where is the beginning of the row. I placed another marker after another 24 stitches (48 stitches divided by two - because we have two sleeves). The third marker is placed after another 49 stitches - front side. Another 24 stitches, another marker, another sleeve. And I was left with 25 stitches - the oter half of the back side. 

Máme všetko rozdelené. Ihlicu z ktorej nám ide vlna ktorou štrikujeme držíme v pravej ruke, v ľavej ruke tú druhú a normálne štrikujeme hladko ďalej do kruhu. nezabudnite prvé dve očká dobre utiahnuť aby tam nevznikli nejaké nepeknosti. Ak máte dlhé lanko a očká sa vám na ňom nedokážu rozptýliť, TU si pozrite ako s tým pracovať. Pleteninu si zohnete ako okeby na polovicu a uštrikujete najprv jednu časť, potom druhú. 

All markes set and we can knit. We hold our needle with the working yarn in our right hand, we hold the other needle in our left hand and conitnue knitting the stitches on the left needle. If the cord on your needles is too long for spreading the stitches along it, you go with the method of MAGIC LOOP

Hneď v prvom riadku si ukážeme ako rozširovať raglánové rukávy aj ich následne nariasime. Raglánové rozšírenie urobíme tak, že v každom druhom riadku, vždy jedno očko pred každým a jedno očko za každým označovačom nahodíme jedno nové očko. Ja som práve jedno očko pred označovačom. Jedno očko nahodím, jedno očko uštrikujem. Preložím označovač z ľavej na pravú ihlicu, uštrikujem jedno očko, nahodím očko a štrikujem ďalej. Toto zopakujem v tomto riadku 4 krát - pri všetkých štyroch označovačoch. Neštrikujte hneď rýchlo k druhému označovaču, musíme ešte nariasiť rukáv!

In the first row of knittting in the round we will ruffle the sleeves. The raglan part is going to be made like this - we do a yarn over one stitch in front of every marker and one stitch after every marker and we do so every other row. 
In the picture I do a yo rigt now. then I knit one stitch, slip marker, knit one and do a yo. We placed 4 markers around our knitting and we do this yo, k1, sm, k1, yo four times. 

Takto vyzerajú nahodené očká okolo fialového označovača a na miestach vyznačených červenou farbou okolo žltého označovača budem očká nahadzovať. 

You see the yo done around the purple marker and the places where are they going to be around the yellow marker. 

Rukáv nariasíme rozštrikovaním polovice očiek, ktoré na rukáv pripadajú. Ja mám na rukáv 24 očiek, takže rozštrikujem 12 očiek v strede. Uštrikovala som 6 očiek od označovača (lebo 12 očiek nejdem rozštrikovať, tak 6 bude z jednej strany od kraja rukáva, ďalších 6 očiek bude na druhom konci rukáva, nahodené očká momentálne nepočítam. Kto to chce mať mega nariasené, môže rozštrikovať všetko).
Pokračujeme siedmym očkom. Uštrikujeme ho hladko, ale nezhodíme ho dole z ľavej ihlice. nahodíme vlnu okolo ihlice - vedieme ju zo zadu ihlice, ponad ihlicu smerom do predu. 

Ruffling the sleeve is going to be done by increasing the stitches on half of the stitches that we have between the markers where the sleeve is ment to be. I have 24 stitches on my sleeve so I am goning to increase the stitches on 12 stitches. I knit my first 6 stitches from marker (we do not count in the yo). We are going to make the increase on the seventh stitch. We knit it, leave it on the left needle, do a yo.

Následne uštrikujeme siedme očko hladko ešte jeden krát. Z jedného očka, máme očká tri. Takto to urobím spolu na dvanástich očkách za sebou. Posledných 5 uštrikujem obyčajne hladko. Jedno očko pred označovačom nahodím a uštrikujem aj posledné očko pred označovačom. 

And knit the same stitch again. We made 3 stitches out of one stitch. I am doing this k1,yo,k1 in one stitch on all of the remaining 11 stitches. 

Za označovačom uštrikujeme jedno očko, nahodíme nové očko a všetky ďalšie očká štrikujeme obyčajne. 

After the next marker we just knit all of the stitches - that is our front side. Do not forget to yo.

Jedno očko pred tretím označovačom znovu nahodíme očko, uštrikujeme ďalšie, preložíme označovač (a pozor sme na druhom rukáve), uštrikujeme ďalšie očko, nahodíme, ja uštrikujem 5 očiek a znova riasim rukávy - podľa mojich počtov rozštrikovávam 12 očiek, potom 5 očiek obyčajne, nahodím, jedno uštrikujem, preložím posledný označovač, uštrikujem jedno, nahodím a štrikujem hladko. 

Then after the third marker we have another sleeve coming up. We do the same increasing as we did on the first sleeve. Do not forget to yo, one stitch in front of and one stitch after every marker in this first row.

V nasledujúcom riadku uštrikujeme všetký očká hladko. Bez akéhokoľvek pridávania. V ďalšom budeme pridávať očká okolo označovačov - vždy nahodíme nové očko jedno očko pred a jedno očko za každým označovačom. V ďalšom ich znovu všetky preštrikujeme hladko. A tak stále dokola.

Rukávy sú nariasené, očká pridávame v každom druhom riadku a štrikujeme do požadovanej výšky - tak aby ste vedeli pohodlne dať označovače k sebe popod pazuchy, prípadne to primeriate k tričku čo máte doma. 


In the second row we just knit all the stitches. Without increasing. In the next row - the third one - we do only the raglan increases around the markers. And in the next row we just knit them all again. 

Sleeves are ruffled, we do the raglan increases every other row and knit until we reach the desired lenght. You can hold it agaist a t-shirt to see if yor lenght is all right.



Nabudúce ukončíme rukávy, nariasíme telo šiat v predu aj v zadu a bude nasledovať "nudná" časť - štrikovať očká hladko stále dokolečka dokola.

Next time we are going to cast off the sleeves, ruffle the body, and do the "boring" part, where you just knit in the round, and knit, and knit, and knit a little bit more.Prvá časšť - Part one


10 komentárov:

  1. Dobrý den.Pletu pro 4-letou holčičku,ale bohužel nemám možnost přiměřit a tedy nevím jak moc mám rozšiřovat.prosím můžete mi změřit délku od začátku přidávání do podpaží...abych měla aspoň trochu představu jak plést.děkuji Aneta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tričko veľkosť 4 - 5 rokov má 16cm od okraja goliera šikmo pod pazuchu. :)

      Odstrániť
  2. Paulínka, prosím o radu. Pletiem Greinou, ihl.5, no a už mám golier šírky 6 cm, ale očiek mám 132, ale som si prepočítala podla vzorky, že na obvod 88cm potrebujem 158 očí, bude mi to stačit ?- lebo však ešte sa pridáva pri tých značkovačoch ? "žiačka" MajkaS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, prosím nerozumiem otázke. 88cm je obvod čoho? Ramien? Naozaj to čítam stále dokola a nerozumiem "kde je problém" :) Ono tie počty očiek - my sme riasili tie rukávy, tam sa toho veľa pridalo a pred ukončením rukávov, budeme tie očká znova uberať... Prosím napíš podrobnejšie o čo ide. :)

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. a myslela som na to, ked rozdelím mojich 132 ok na 3 = 44, na rukavy 42, na ZD 44 + PD 46, tak ked spočítam tie oká pre ZD+PD = 90, či sa dopracujem k požadovanej šírke=obvodu hrude 88cm dostanem

      Odstrániť
    2. ahaaa chápem. :)
      keď sa pozrieš na tú svoju vzorku vidíš aj koľko očiek máš na výšku. tak ako sme si prepočítavali očká na šírku vieme aj na výšku. V každom druhom riadku pridáš 4 očká. a potrebuješ sa dostať z 90 na 158 čiže potrebuješ pridať 68 očiek. to je 17 riadkov. pridávame v každom druhom riadku, takže na to rozšírenie potrebuješ 34 riadkov. pozri na vzorku, koľko cm pre teba tých 34 riadkov znamená. koľko bude mať 34 riadkov výšku? a skús si to prirovnať k tričku, alebo k niečomu či to bude ok. chápeme sa?

      Odstrániť
  4. Tesim sa už na tretiu časť, doposiaľ mám hotové

    OdpovedaťOdstrániť
  5. už nech tu je ďalšia časť, som nedočkavá a teším sa na pokračovanie :-D

    OdpovedaťOdstrániť