sobota 1. apríla 2017

KAL časť prvá - KAL part one

V úvodnej časti si povieme, ako si poradiť s vypočítaním potrebného množstva očiek, nahodíme si prvý riadok a uštrikujeme tú vrúbkovanú časť okolo krku. Milé dámy (a možno aj páni), začíname.

We are going to talk about how to count our stitches, we will cast on the first row and knit couple of rows of the neckline in the first part. Ladies (and gentelmens), let´s begin.


Teším sa, že ste sa rozhodli zapojiť do našeho prvého spoločného štrikovania. Ideme štrikovať šaty. To, akú vlnu na ne použiť (a vlastne to patrí všeobecne pri otázkach "z čoho mám štrikovať?" a "Na čo je dobrá táto vlna?") záleží od toho, čo od šiat očakávame. Aké majú mať vlastnosti.
Ak to majú byť teplé šaty na zimu, volíme hrubšie vlny s čo najvyšším podielom vlny (merino, alpaka).
Šaty na prechod môžeme štrikovať z vlnených zmesí s hodvábom, či bavlnou, alebo z tenších 100% vĺn.
Letné šaty štrikujeme z bavlny, bambusu, ľanu, alebo ich zmesí.

Ja som si na moje šaty vybrala vlnu, čo suším doma od zimy. Kúpila som si ju pre seba na sveter. No ale viete ako to chodí. To keď hneď nezpracujem, tak príde milión iných nápadov, čo treba urobiť a tak zapadla do zabudnutia. No ale teraz ju vyťahujem a otestujem. My ju v ponuke nemáme, ale vieme ju objednať. Je to TÁTO vlna. Zmes merina a ľanu.

I am glad that you decided to knit with us. We are going to knit a girls dress. What kind of yarn to choose depends on what do you want from the dress. Should it be warm? Choose thicker yarn with high percentage of wool, or pure wool (merino or alpaca).
A dress for spring or autumn time can be made out of mixtures wool/cotton, wool/silk. 
Ideal materials for summer dress are cotton, linen and bamboo or their mixtures. 

I chose a mixture of merino and linen. I had THIS yarn sitting home for some time. It meant to be my cardigan. Well, but now it is going to be a dress. 











Takže už máte tú svoju vlnu vybranú. Zoberieme kruhové ihlice (môžete siahnuť po takej veľkosti, ako píšu na etikete) a uštrikujeme si vzorku. Ideálne by bolo keby mala viac ako 10cm na šírku. Kraje vzorky štrikujeme vrúbkovane, aby sa nám nekrútila (môžete ju štrikovať aj stále hladko tam a späť, celú, ak sa obrátkých očiek bojíte).
Moja vzorka je uštrikovaná pár riadkov hladko tam aj späť. Potom som iba hladko štrikovala prvé a posledné tri očká. Zvyšné očká som štrikovala hladko z prednej strany, obratko z opačnej strany.
Ako štrikujete vzorku, sledujte, ako sa vám ukladajú očká. Ak sa vám to zdá príliš deravé, zoberte menšie ihlice. Ak je vzorka príliš tuhá, skúste to s o trochu väčšími ihlicami. Vzorku po uštrikovaní nablokujeme - celú ju namočíme (ako keby sme ju oprali) a vypneme ju. Nenaťahujeme ju zbytočne, len ju rukami uhladíme, povystierame a necháme voľne uskchnúť.


So now you have your yarn. Take circular knitting needles. You can pick the size that is reccomended on the label of your yarn. Now we are going to knit a gauge to figure out how many stitches are we going to cast on. You can do stockinette stitch, garter stitch or you can make a sample like mine. It should be wider than 10cm. Focus on your stitches, if you like how they are coming out. If you think that there are big holes in between of them, take smaller needles. If it is too stiff, take bigger needles. After you are finished with knitting, soak it and block it. Do not stretch it too hard. Just flatten it out with your hands, stretch only a little bit and let it dry.



Vzorku máme hotovú Zoberieme meter a odmeriame koľko očiek máme v desiatich centimetroch. Mne vyšlo 22 očiek na 10 centimetrov. Ak sa potrebujete poradiť, kľudne nahrajte fotku do SKUPINKY a spolu sa na to pozrieme.

We will measure the stitches after the sample has dried out. I have 22 stitches in 10 cm. If you are not sure with your measurments come to our GROUP and we figure it out together. 


Zobrala som si dcérine tričko a odmerala som golier. Počítala som s 15 až 16cm to celé krát 2. Budem teda počítať s číslom 33cm - obvod goliera.
A teraz ide na rad trojčlenka.
33cm = x očiek
10cm = 22 očiek

x = (33x22) / 10
x = 72,6

Ja volím číslo 72. Je fajn keď je delitelné tromi (to kvôli ďalšiemu rozdeľovaniu na trup a rukávy). A úplne super je, keď aj to číslo, ktoré vznikne vydelením trojkou (72/3 = 24) je deliteľné dvomi (kvôli rukávom, podrobnosti si vysvetlíme nabudúce).

I used my daughters dress to measure the neckline. I was counting with 33cm. 
33cm = x stitches
10cm = 22 stitches

x = (33x22) / 10
x = 72,6

I decided to go with the number 72. You can divide it by 3 (that is good for dividing your knitting into back, front and sleeves, that we are going to do later on) and when you divide it (72/3 = 24) then the 24 can be divided by 2 (that is good, because of sleeves). I will explain it more the next time. 

Ideme nahadzovať očká. Takto sa nahadzujú očká klasickým spôsobom s takzvaným dlhým koncom - VIDEO
Môj obľúbený spôsob nahadzovania prvých očiek je pomocou háčika - VIDEO. Neostáva zbytočne dlhý koniec. 

We are going to cast on the stitches finally. This is how you cast on the stitches with a long tail - VIDEO
My favourite way casting on the stitches is with a crochet hook - VIDEO

Dnes budeme štrikovať len tam a naspäť vrchnú vrúbkovanú časť šiat.
Keď máme nahodený potrebný počet očiek, prácu otočíme a ideme štrikovať smerom späť. Pri štrikovaní hladko máme ihlicu s vlnou v ľavej ruke. Prázdnu ihlicu v pravej ruke. Prázdnou ihlicou pichneme do prvého očka na ľavej ihlici z ľavej strany a prevlečieme cez neho vlnu smerom k sebe. Na pravej ihlici nám vznikne prvé očko. Z ľavej ihlice to pôvodné očko zhodíme. VIDEO ako na to.
Hneď v druhom riadku budeme aj pridávať očká, aby sa nám golier pekne rozširoval. Pridávať budeme vždy 8 očiek v každom druhom riadku. Miesta, kde očká budeme pridávať, si rovnomerne rozložte na celú šírku goliera. 

Today we are going to knit the top of the dress with a garter stitch. After the cast on keep knitting the garter stitch until it is as high as you wish. We are going to increase the number of stitches every other row with 8 stitches. 


Očko pridáme jednoduchým obtočením vlny okolo ihlice. Toto obtočenie sa dá urobiť vedením vlny ponad, alebo popod ihlicu. My vlnu vedieme zo zadu ponad ihlicu do predu. Týmto spôsobom nám nevzniknú zbytočné diery. 

We use the technique YO (yarn over) for increasing the stitches. We do the yarn over like this - you take the yarn from behind around the needle from the top of the needle. this way we avoid any further gaps in our knitting.

V ďalšom riadku nahodené očká preštrikujeme klasicky hladko. Tu vidíme nahodené očko druhé z prava na ľavej ihlici. 

We knit the YO stitches as all of the other stitches in the next row.

Stále štrikujeme tam a naspäť. Stále hladko. V každom druhom riadku nahodíme 8 očiek rovnomerne rozložených cez celý pás. Štrikujeme toľko riakov, aký vysoký chcete mať golier.

Do the garter stitch as high as you wish. Increase the stitches by 8 every other row. Do not forget to spread them evenly in the row.

Budúci týždeň spájame do kruhu, vymedzujeme a riasime rukávy, štrikujeme raglánové rukávy. Prídite sa pochváliť, ako napredujete, prípadne poradiť SEM. Samozrejme môžete písať aj do komentárov.

We are going to join our work in a round and ruffle our sleeves the next week. If you have any questions or you want to show us your progress come HERE

Druhá časť - Part two



5 komentárov:

  1. Meric na velikost jehlic je moc hezky da se u vas sehnat a posilate do CR? Hezky den a dekuju za KAL Radana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Meradlo kúpite tu: http://www.vlnanapredaj.sk/meradlo-na-ihlice-2830.html#/meradlo_na_ihlice-srdiecko
      Vieme ho poslať za dobrý peniaz do Česka cez Zásielkovňu ;)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc děkuji za návod,je to super,raglánový rukáv jsem se do dneška nějak nestačila naučit,tak se mi to snad povede s vaší pomocí,už se těším na další týden

    OdpovedaťOdstrániť