sobota 22. apríla 2017

KAL - štvrtá (posledná) časť - KAL finale

Dnes nás čaká posledná časť spoločného štrikovania šiat. Nezabúdajte, šaty môžete štrikovať do konca júna. Veľmi sa poteším každej fotke šiat. Každý, kto mi fotku pošle na paulina@vlnanapredaj.sk dostane poukážku s 10% zľavou na nákup na www.vlnanapredaj.sk a bude zaradený do žrebovania o tri poukážky v hodnote 20€. Tak poďme na to. 

The last part of our KAL is on today. Do not forget that if you want to get a 10% discount and win a 20€ voucher to shop at www.vlnanapredaj.sk send me the pics of your finished dress to paulina@vlnanapredaj.sk. So let´s get started.



Urobíme najprv diery na vrecká. Kto vrecká nechce štrikovať tento odsek si nevšíma. Nájdeme si, kde máme boky šiat. Separátne teraz uštrikujeme prednú a zadnú časť z jednej strany hladko, cestou naspäť obratko. Keď sú obe časti dostatočne dlhé, pokračujeme v štrikovaní do kruhu ešte zhruba 4 - 6 riadkov. Dieru necháme tak, vrecká doštrikujeme nakoniec. 

If you are going to make the pockets now is the time. We divide our dress into two halves - front and back - and we are going to knit them separately. We knit on the right side and purl on the wrong side until we reach the demanded length. After we have the front part and the back part done, we knit in the round maybe 4 - 6 more rows. We leave the hole as they are and come back to them later.


Posledný riadok pred tým, ako budeme štrikovať lem, musíme ešte posledný krát ubrať očká. Uberáme počet očiek, ktoré sme pridali pri riasení tela šiat. Ja som rozštrikovávala 12 očiek. 12 x 2 x 2 = 48 - toľko očiek musím ubrať ja. Spolu mám  196 očiek na ihlici. To vydelím číslom 48. Výsledok je 4,08. Takže ja budem zoštrikovávať každé tretie a štvrté očko v poslednom riadku štrikovanom do kruhu. Skončíme na pravom boku šiat - za pravý bok považujem ten, ktorý je pravý, keď sú šaty oblečené. 
Teraz si nahodíme pár nových očiek. Ich počet znovu závisí od vašich konkrétnych šiat. Tieto očká nám vytvoria "previs", na ktorý potom našijeme gombík. Ja som si nahodila 11 nových očiek. Do vlny obtočenej na prste, pichneme ihlicu z ľavej strany a máme nové očko na ihlici.  

Last row before knitting the border we have to decrease the number of stitches for the last time. We are decreasing the amount of stitches that we have increased while ruffling the body. I have increased the knitting with 12 x 2 x 2 stitches. All together I have 196 stitches now. I divide it with 48 (12 x 2 x 2). I  get a number that equals 4,08. So I will knit together every third and fourth stitch all around. I will end on the right side of the dress - the right side when you have it on. 
Now we have to cast on some new stitches. We stick our right needle from the left side into to first loop on my left finger. You cast on as many stitches as you wish. I casted on 11 stitches.



Keď máme očká nahodené, štrikujeme hladko naspäť po očkách, okolo celých šiat. Keď prídeme k poslednému očku, prácu otočíme a štrikujeme späť, znovu hladko. 

When we have our new stitches we knit back along them and around the dress. When we come to the end we turn our work and we knit all the stitches again. 

Štrikujeme hladko tam a späť do požadovanej výšky lemu. 

We knit back and forth until we reach the desired lenght of the edging.

Ukončíme očká (tak ako sme to robili na rukávoch) a ak vám neostali diery na vrecká skončili ste so štrikovaním. Našijeme dva gombíky jeden dole na lem, jeden hore na krku a šaty sú hotové. 

We bind off the stitches like we did on the sleeves. If you are not doing the pockets you put on two buttons, one on the bottom and one on the top in the back, and you are all done. 

Vrecká si doštrikujeme nasledovne. 

We are going to do our pockets like this.

Tu máme okraj vrecka. Na tejto fotke nie je nič vidno, ale na ďalšej už je pár prvých očiek nahodených. 

Here is the side of the dress where we are going to pull up our stitches. 

Nové očká si vyťahujeme buď pomocou ihlice, alebo háčika. Ja som ihlicu pichala do očiek ako sú čierne bodky, ale ak pôjdete do očiek ako sú fialové bodky nič sa nestane. 

We pull up the new stitches with our needle or crochet hook. I pulled my stitches along the stitches where the black dots are. If you pull them up along the stitches with the purple dots that is also OK. 

Nové očká naberieme po celom obvode vrecka a ďalej štrikujeme hladko do kruhu. 

We cast the stitches all around the pocket.

Viete to urobiť kruhovou ihlicou, ktorou ste štrikovali šaty. 

You can knit the pocket either on the circular knitting neddle. 

Alebo si na pomoc môžete zobrať ponožkové ihlice. 

Or with your DPN´s.

Štrikujeme do vtedy aby bolo vrecko tak akurát. 

You knit your pocket until it reaches the desired length. 

Necháme si dlhší koniec, aby sme vrecko mohli zošiť. 

We sew the end of the pocket with the end of our yarn. 



Šaty som oprala a povystierala nech sa očká trochu lepšie uložia, lebo táto vlna to je ako za trest. :) A už nám iné neostáva, len si ich poriadne užiť. Teším sa na vaše fotky na paulina@vlnanapredaj.sk . Urobím potom ešte jeden blog, kde ich všetky dám na jednu kopu aby ste sa mohli kochať, aké ste šikovnice. 

I washed the dress and layed out to dry in hope the stitches will set up evenly. Now we just have to enjoy them. I can´t wait for your pictures. Send me them to paulina@vlnanapredaj.sk and I will publish all the pictures in another blog for everyone to see. :) 

Prvá časšť - Part one








4 komentáre:

  1. Nádherné šatičky na roztomilej modelke ☺. Aj na našich sa už pracuje...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, ja sa už neviem dočkať všetkých vašich výtvorov!!! :)

      Odstrániť
  2. Dobrý den, vrhla jsem se do těchto nádherných šatů. Mám otázky - knoflík na spodním lemu je jen ozdobný a lem je na pevno ušitý? Zapínání na zádech je řešeno jak? Uháčkované očko na knoflík, nebo jen knoflík na ozdobu a na pevno sešité? Snad nevadí čeština. Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, prečo by vadila? :) Ja mám ten spodný gombík prišitý na pevno ako ozdobný, ten vrchný mám ozajstný na zapínanie, ale vy si to môžete spraviť ako len chcete :)

      Odstrániť