nedeľa 7. mája 2017

Šiat nikdy nie je dosť - How many dresses is enough?

Blog si môžete prčítať aj tu. 
Zmes bavlny a ľanu v podobe Damasco od Rosarios4 som mala vo výhľade už dlhšie, len som nevedela čo z nej. Inšpirovali ma až rukávy, ktoré som videla kdesi na internete a chcela som ich už aj vyskúšať.

I have in my store this cotton linen blend Damasco from Rosarios4 that I have been looking on for a longer time now. I really wanted to make something out of it, but I just didn´t know what. But then I saw these sleeves somewhere.





Damasco je trochu tvrdšia ako klasická bavlna. No vďaka ľanu sa tak v lete nelepí na telo. Veľkostne sú šaty na 4 roky a minula som necelé 3 klbká, ktoré som zoštrikovala pomocou 3,5mm ihlíc. 
Ako prvé si vymyslite vzorku na spodnú časť šiat. Nezáleží ani na presnom počte očiek, len to musí byť širšie. Čím širšie tým pre malú parádnicu lepšie, lebo sa jej budú parádne točiť. ;) Tie naše sa až tak netočia a bolo mi to vyčítané... 

Ja som použila na spodnú časť šiat tento vzor: 
Párne riadky štrikujeme obratko. 
I - štrikujeme hladko
O - nahodíme očko

Damasco is a little bit hard on touch. It is because of the linen - but in the sommer it does not stick that much on you, when you are hot. The dress was made for a 4 year old girl. I needed almost 3 balls of 100g and I knitted it with 3,5mm needles. 
Firstly you have to figure out wich pattern are you going to use on the bottom part. I like knitting dresses because you do not need to know the exact number of the stitches. More is allways good.

I used this pattern for my dress:
We purl all the even rows.
I - knit
O - yarn over
roof top - SSKP.



Vzorovanú časť štrikujeme do požadovanej výšky. a nablokujeme ju - namočíme a vypneme. Neskôr by to už nebolo možné, keďže budeme uberať očká.

You start from the bottom of the dress and knit the pattern you choose until the desired lenght. Now you block it, because then it won´t be possible anymore. 





Ďalej je potrebné vedieť koľko očiek potrebujete na trup. Následne v prvom riadku po tej vzorovanej časti uberte očká na požadované množstvo. Ostatné riadky som štrikovala už len hladko.

Now you need to know how many stitches you need for the body part of the dress. You decrese in the first row after the pattern part to the desired amount of stitches. Then you just knit in the round.


Keď dosiahneme dĺžku šiat od spodku pod pazuchy rozdelíme svoje dielo na polovicu.

Now you have the length of the dress from the bottom until the underarms.You divide you dress in two.

V prvom hladkom riadku štrikujeme nasledovne. Nahodíme nové očko na ihlicu. ďalšie dve zoštrikujeme technikou SKP. Ďalšie očká štrikujeme hladko, posledné dve zoštrikujeme spolu klasicky hladko a za tým ešte nahodíme jedno nové očko. V obratko riadku štrikujeme prvé a posledné očko (novo nahodené) hladko, ostatné obratko. 
Ja som označovače nepoužívala, ale pre opis toho, ako ďalej štrikovať sa môžeme tváriť, že som ich mala umiestnené pred SKP a za zoštrikovaním dvoch očiek hladko. 

We knit the first row like this. YO, SKP. You knit all the next stitches until the last two. You knit them together and make one more YO in the end of the row. In the next row you knit the first and last stitch and purl all the others. I did not use markers, but it will be easier for me to tell you how I knitted it so imagine I had my markers placed, when you look it from the right side, just before the SKP and after K2tog. 

V ďalšom hladkom riadku uštrikujeme prvé očko hladko, za ním nahodíme nové očko, tu máme umiestnený označovač, takže za ním urobíme SKP, ďalej štrikujeme hladko. Dve očká pred druhým označovačom zoštrikujeme hladko, preložíme označovač, nahodíme nové očko a posledné uštrikujeme hladko.

In the next row we knit the first stitch, YO, slip marker, SKP, then you knit until two stitches before next marker. You knit the two stitches together, SM, YO and knit the last stitch. 


Cestou naspäť štrikujeme očká pred prvým a za druhým označovačom hladko, zvyšné očká obratko. 

Keby sme takto pokračovali, tak by nám vznikol náznak rukávov, ale išlo by to len rovno do hora. Ja som chcela aby boli rukávy viac ako skutočné rukávy, preto som v každom štvrtom riadku pridala ešte po jednom očku na začiatku aj na konci riadku. Na nasledujúcej fotke vidno koniec riadku. 5 očko od konca sú zoštrikované dve očká hladko. Medzi 4 a 5 očkom je náš imaginárny označovač. Štvrté očko je nahodené. Tretie je uštrikované hladko. Druhé je tiež nanovo nahodené (to je to rozšírenie do boku). Prvé očko uštrikované hladko. 

On the way back you knit the first two and last two stitches, and purl all the others. 

If we would carry on knitting like this, we would see the "sleeves" coming up, but it would go straight up. Therefore I made one more YO every 4 rows in the beginning and in the end of the row. In the next picture you can see the end of the row. Fifth stitch from the end is K2tog. Between the fourth and fifth stitch is our imaginary marker. The fourth stitch is an YO. Third is knitted. Second is one more YO (the one you make every 4 rows). First stitch is knitted.

Takže pre zopakovanie. Očká pred prvým a za druhým imaginárnym označovačom štrikujeme stále hladko. Pred prvým a za druhým označovačom v každom hladkom riadku nahodíme nové očká. V každom hladkom riadku taktiež za prvým označovačom urobíme SKP a dve očká pred druhým označovačom zoštrikujeme spolu hladko. V obratko riadku nič nepridávame, len preštrikujeme všetky očká - pred prvým a za druhým označovačom hladko, zvyšné obratko. A na koniec v každom štvrtok riadku za prvým a pred posledným očkom pridáme očko nové. Z tohto všetkého vám vznikne niečo takéto. 

Recap. We allways knit the stitches before the first and after the second marker. Knitting the right side we make a YO just before the first marker and right after the second one. Then we make SKP after the first one and K2tog before the second marker knitting on the right side. On the reverse side we knit the stitches before the first marker and after the second one. In between we purl. And do not forget to make an YO every fourth row in the beginning and in the end of the row.

Teraz už tam mám naozaj označovače, kvôli tvarovaniu golieru. Pred označovačom sa otáčam a idem naspäť vďaka technike German short rows. V ďalšom riadku sa otočím o niečo skôr a potom znova a znova.

Now I usd the markers to form the neckline. I turn before the marker using German short rows. In the next round I turned a little bit sooner, and sooner.


Tu vidno, kde sú zdvojené očká tam som sa otáčala. Tak isto som to urobila aj na druhej strane goliera. Na záver som to len celé preštrikovala a v ďalšom riadku ukončila.

You can see in the next picture where my turns are. I did it like this on the oter side as well and then I just knitted all the stitches and binded them off. 


Potom to treba celé zopakovať ešte raz na druhej polovici šiat. Hore zošiť tie "rukávové" časti. Zapošiť a máte hotovo.

Now you have to repeat it on the back side as well. Sew together the shoulder parts, and you are all done.


Ešte to celé poriadne odfotiť, aby ste videli aj ako to vyzerá oblečené. 

I had to take some nice picture so that you can see how it looks like when somebody has the dress on. 


Takto. :) Príjemné štrikovanie všetkým.

It looks like this. :) Happy knitting.

3 komentáre:

  1. Krásne šaty na krásnej modelke. Ďakujem za tak veľa inšpirácie. Vďaka Vám som sa opäť zaláskovala do štrikovania a háčkovania.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už som zacala, tak uvidíme či skončím ešte tento rok. Sú nadherne.

    OdpovedaťOdstrániť