nedeľa 16. decembra 2018

Spring time bandit KAL

Vopred sa ospravedlňujem za niektoré rozostrené fotky, no dávno som nič poriadne nefotila, tak je foťák asi trochu urazený :). 
Napriek tomu verím, že sa nám spolu podarí uštrikovať šatku Springtime Bandit, podľa voľne dostupného návodu z Ravelry. 


Ako prvé sa pozrieme na to, čo sa píše v návode. Na uštrikovanie šatky použili vlnu Terra prírodného zloženia s parametrami 100g a 180m - 2 kusy. Vzorka 10x10cm mala po nablokovaní 16 očeik v 20 riadkoch. Pužili 3,5mm ihlice. Šatka mala 140 cm na šírku a 56 centimetrov na výšku.
To, aký materiál použijete vy, záleží len na vás. Od toho čo si vyberiete, sa budú odvíjať vlastnosti šatky. Veľkosť ihlíc si potom prispôsobíte, tomu či chcete mať šatku "deravejšiu" (použijete väčšie ihlice), alebo "tuhšiu" (použijete menšie ihlice). Čo sa množstva týka, asi by som sa riadila plus mínus tými metrami. Aj pri mojej žltej šatke som použila necelé 4 klbká, kde jedno má 110m.
Ďalej sú popisky k tabuľkám - vysvetlíme neskôr za pochodu - aby som vás nevystrašila hneď na začiatku. 
A ideme na to. Garter tab cast on. V návode sa píše o spôsobe, nie veľmi zložitom - no je tam pár krokov navyše, ktoré vynecháme a spravíme to jednoduhšie. 




V skratke vysvetlené vysvetlivky.


Garter tab cast on je spôsob, akým začíname šatky na tej najdlhšej strane v strede. Na youtube nájdete XYZ videí ako na to. Ja som si to odfotila a popíšem jednotlivé kroky. Nahodíme si na ihlicu dve očká. 


Tieto dve očká budeme štrikovať hladko v šiestich riadkoch. Keď sa pozriete na svoj výtvor - mini obdĺžniček -  pod takým uhlom ako ja, že špička ihlice ide smerom do ľava, mali by sme tam vidieť 3 rady obratkých očiek - "kopčekov".



Teraz si pichneme do tých kopčekov a naberieme nové očká. Takže pichneme ihlicu do prvého kopčeka, čo je najbližšie pri ihlici a prevlečieme cez neho vlnu, ktorou štrikujeme.

Tu sme to urobili na jednom kopčeku. Teraz ešte zvyšné dva.


Keď máme tri nové očká na ihlici, potrebujeme ešte ďalšie dve z ľavej strany nášho mini obdĺžnička. Ihlicu pichneme zhruba do miest ako sú vyznačené na fotke. Tak, aby to išlo ľahko a prevlečieme vlnu.

Mali by sme skončiť s počtom očiek 7 kusov - 2 krajové sme mali, 3 sme nabrali cez kopčeky na jednej strane nášho mini obdĺžnička, ďalšie dve na ďalšej strane. 

Od teraz platí pravidlo - prvé a posledné dve očká štrikujeme v každom riadku hladko!!! Takže si to skúsime na jednom riadku - uštrikujeme  2 hladko, 3 obratko, 2 hladko. 

Ďalej pokračujeme podľa tabuľky. Začíname časťou set-up chart. Všimnite si, že riadky nejdú zaradom, ale vždy jeden rad ako keby preskočia. To je pre nás dobrá správa, lebo to znamená, že na rubovej = zadnej strane šatky budeme štrikovať všetko obratko, bez sledovania vzoru. Áno samozrejme okrem prvých a posledných dvoch očiek. Ďalšou podstatnou vecou je, že pre uľahčenie situácie, je tabuľka len na polovicu šatky - pretože druhú polovicu štrikujeme rovnako... Takže ideme na set-up chart od riadku 1. 

Prvé dve očká uštrikujeme hladko (prvé dva prázdne štvorčeky). O - znamená nahodiť nové očko. Takže nahodíme obtočením vlny okolo ihlice ako na obrázku. Ďalšie očko je hladké. Znovu nahodiť. Potom je stredové očko = úplne na ľavo prvej tabuľky. Pokračujeme v čítaní tabuľky z prava do ľava okrem prvých dvoch krajových očiek. Jedno nové nahodíme, jedno uštrikujeme hladko, jedno nové nahodíme a posledné dve uštrikujeme hladko.

Spolu sme nahodili 4 nové očká. 

Teraz nasleduje výdych. Prvé dve očká hladko, zvyšok obratko, posledné dve očká hladko. Nahodené očká uštrikujeme tiež normálne obratko. 

Nasleduje riadok číslo 3. Dve hladko, nahodiť nové, tri hladko, nahodiť nové, stredové hladko, pokračujeme čítaním tabuľky z prava (krajové očká vynecháme) = nahodiť nové očko, tri hladko, nahodiť nové a posledné dve hladko. 
Ďalší raidok zvládame, prvé dve a posledné dve hladko, zvyšok obratko. V riadku číslo 5 sa nám objavuje nový znak. Ideme 2 + 2 hladko. Ďalšie očko rozštrikujeme na tri nové. Uštrikujeme ho hladko, ale necháme ho aj na ľavej ihlici.

Okolo pravej ihlici obtočíme vlnu.

A to isté očko uštrikujeme znovu hladko. Vznikli nám tri nové očká, z jedného. Ďalej v riadku máme dve hladké očká, jedno hladké stredové, a ideme naspäť znovu dve hladké, jedno rozštrikovať na tri, dve hladké, plus dve krajové hladké. 

Pokračujeme podľa tabuľky po riadok 13. Tam nám pribúdajú nové znaky. Uštrikujeme dve hladko, jedno nové nahodíme.

Do ďalšieho očka pichneme ako keby sme ho chceli uštrikovať hladko, ale neuštrikujeme ho, len ho prehodíme z ľavej na pravú ihlicu. 

Ďalšie očko uštrikujeme hladko. 

Teraz duhé očko z ľava na pravej ihlici - to prehodené, zhodíme dole z pravej ihlice ponad to uštrikované. Takto.

A máme z dvoch očiek jedno. 

Pokračujeme podľa návodu, 4 hladko, jedno rozštrikovať na tri, štyri hladko a potom ďalšie dve očká zoštrikujeme hladko. 

To nie je žiadna veda - len namiesto jedného očka, uštrikujete dve naraz. 


Potom nasleduje stredové očko a za ním čítame tabuľku znovu z prava do ľava okrem krajových očiek. Keď som šatku štrikovala prvý krát, bola som z toho jeleň. Hlavne som vôbec netušila, kde som ako uberala, kde končí jeden a začína ďalší lístok. Tu už mám uštrikovaný riadok 13. Nahodené očká - červené - sú ako keby začiatky nových lístkov, tak okolo nich (z jednej aj druhej strany) by som si dala označovač aby som vedela kde je sever. 

Keď doštrikujete set-up chart, ideme na body chart. Tá sa potom opakuje stále dokola. Respektíve tak, aby ste dosiahli požadovanú veľkosť šatky. 

Keď body chart zopakujete dostatočne veľa krát, nezabudnite na endig chart, to už sú posledné riadky šatky. Držím palce!!! :)

Do spoločného štrikovania sa môžete zapojiť TU. V podujatí na Facebooku si budeme pomáhať, dávať fotky, kto ako pokračuje, kto z čoho ide robiť šatku, poradíme si a povzbudíme sa. Ak do 3.2.2019 stihnete šatku uštrikovať a pošlete nám fotku, tak môžete vyhrať tri klbká vlny SKY, farbu si môžete samozrejme vybrať. ;) Ak facebook nepoužívate, môžete poslať fotku aj na paulina@vlnanapredaj.sk do 3.2.2019 20:00.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára