nedeľa 12. apríla 2015

Motýle na kabáte

Na takýto podobný svetro - kabátik v sivom, na chutnom chlapčekovi natrafím aspoň raz za mesiac. Jeden taký uštrikovala aj Lenka. Je úplne nádherný. Tak mi to už nedalo a musela som to skúsiť. Vyobzerala som si ho zo všetkých strán, zobrala vlnu a háčik do ruky a háčkovala.





































Ja som háčkovala z Morbidone. Pri poslednom rukáve som tŕpla či budem musieť načať nové klbko, alebo nie. Nakoniec som nemusela a minula som presne 4 klbká, háčkovala som 5,5mm háčikom. Veľkosť je odhadom 86, možno aj 92 (naša modelka na fotkách ma 1,5 roka a cca 83cm).
Ako alternatívy môžu byť zaujímavé tieto:
Merino Soft, Baby Supremo a Malabrigo Arroyo: sú to 100% merino vlny, trochu tenšie. Vhodné na jar aj chladnejšie leto.
Tenšie zmesy akrylu a vlny za trochu príjemnejšiu cenu ako 100% merino: Riot, Economico, Perfino, Stelvio.
Zo Sorbetu by bol ozaj ľahučký na letné večery: Sorbet. Z neho som jeden svetrík už robila.
Hrubé vlny vhodné na ozajstnú zimu: Malabrigo Rasta, Riot Chunky, Gypsy, Magnum, Nest - to bude krásne bublinkové ako tieto rukavice, Monet, OrtiseiZermat.
Úchvatne jemný by bol zo 100% Baby Alpaky.
A pre odvážnych zo 100% anglickej ovčej vlny Masham. To bude taký, ako poznáte od babičky. :)

No takže, ak už máte vlnu aj háčik pripravený, tak ideme na to.
Začína sa odspodu. Ja som začala pružnou retiazkou (video ako na pružnú retiazku nájdete TU úplne na konci) a pokračovala som krátkymi stĺpikmi tam a späť. Háčkujete do takej výšky ako potrebujete - je to výška od spodku svetra až po pazuchy. A nezabudnite na dierky na gombíky.




Ja som použila gombičky s priemerom 3 centimetre. Na mieste, kde som chcela na ne umiestniť dierky, som namiesto KS urobila dve retiazkové očká. Preskočila som dve očká z predošlého riadku a pokračovala som krátkymi stĺpikmi, tam kde je na obrázku čierna bodka. 

Riadok som uháčkovala do konca. Otočila som prácu a háčkovala naspäť, až kým som prišla k retiazkovým očkám. Urobila som dva krátke stĺpiky do priestoru, čo vznikol pod retiazkou z dvoch očiek a háčkovala som ďalej. Ak máte gombíky väčšie, alebo menšie, alebo robíte inou vlnou, veľkosť dierky - počet retiazkových očiek si prispôsobte.


Trup je hotový. Teraz som si to preložila takto, aby som si vedela označiť kde na svetri budú rukávy. 


Označovač som si dala vždy cez dve očká. Tie som už vôbec neháčkovala.


Jeden predný diel som žala háčkovať od kraja svetra, až pokiaľ som neprišla k označovaču. Tam som prácu otočila. Spravila som jedno RO, Vynechala som prvé očko (biele) a pokračovala som háčkovaním od čierneho očka, až po koniec svetra.

Preskočenie prvého očka som urobila spolu tri krát. Takto pekne sa to vytvarovalo. Tak isto som postupovala pri druhom predom diely. 



Chrbát som začala háčkovať vedľa označovača z druhej strany ako predné diely. Pichla som háčik do očka a prevliekla vlnu. 

Urobila som jedno retiazkové oko. Znova som preskočila prvé očko (biele) a háčkovala od druhého až po ďalší označovač. 

Tesne pred druhým označovačom som prácu otočila. Urobila som jedno RO a znova som preskočila prvé očko (biele) a pokračovala od čierneho až po koniec.

Takýchto riadkov som dokopy urobila 6. Vždy na začiatku týchto 6 riadkov som jedno očko ubrala tým, že som ho preskočila. 

Potom som už len háčkovala tam a späť, pokiaľ všetky diely neboli rovnako vysoké. 

Svetrík som si zložila a vyznačila som si pokiaľ zháčkujem plecia. Mne to vyšlo na 9 očiek z jednej a 9 očeik z druhej strany. 

Okolo časti čo zvýšila - časť chrbtového a krajné časti predných dielov - som len háčkovala tam a späť a bola z toho kapucňa. Keď je dostatočne vysoká zháčkuje sa vrchný okraj smerom od krajov ku stredu. Tam niekde, ako je biela bodka je miesto kde sú zháčkované plecia. 


Už nám ostali len rukávy. Priznávam, tie som ani netušila ako budem robiť. Ale nakoniec to bolo jednoduché. Znovu začneme pružnou retiazkou.

Spojíme ju do kruhu.

Spravíme jedno retiazkové očko a prácu si otočíme ako keby sme išli háčkovať proti smeru. Háčkujeme hneď do prvého očka pod retiazkou a potom do všetkých ostatných po jednom krátkom stĺpiku.


Keď prídeme na koniec riadku, tam kde je čierna bodka, ide ešte jeden KS, do bielej bodky už nie a cez zelenú spojíme riadok. 


Vždy na začiatku každého riadku prácu otáčame do protismeru. Ak to nebudeme robiť, budú rukávy vyzerať inakšie, ako zvyšok kabátiku. Po zhruba 13 riadkoch som rukáv začala rozširovať. Vždy na konci riadku som urobila dva KS namiesto jedného. Najprv som rozširovala v každom piatom riadku, potom v každom treťom.

Rozširovanie a dĺžku rukáva si musíte prispôsobiť podľa toho z čoho a pre koho robíte. Ja som si to stále prikladala k svetru, aby rozširovanie bolo viac menej postupné a aby malo dostatočný spád, aby mi nevyšiel kilometrový rukáv, kým by som dosiahla potrebnú šírku.
Aby rukáv lepšie zapasoval do miesta na to určeného, som posledných 5 riadkov rozšírila každý riadok. A posledné tri riadky som robila nasledovne.
V treťom riadku od konca som na začiatku urobila 9PDS, potom som háčkovala KS a na konci riadku som znova urobila posledných deväť očiek PDS. V druhom riadku od konca som urobila tak isto PDS, ale už len po 7 kusov na začiatku a na konci riadku. V poslednom len prvých a posledných 5. Takto to nadobudlo ešte lepší tvar na to, aby to dobre zapasovalo. Rukávy som na ich miesto prišila. Švíkom - miestom kde sme spájali riadky - do hora.

No a nasleduje pre mnohých najnepríjemnejšia časť výroby, začisťovanie. Ja sa priznám, že tento krát som si to poriadne užila a tešila sa z každej začistenej nitky.

A samozrejme ešte treba prišiť gombíky. 

Takto vyzerá zblízka prišitý rukáv a zháčkované plece.

No a ak ti všetko dobre dopadlo, už si treba kabátik len užívať plnými dúškami. 


Pekne by ukázalo, keby som v chrbtovej časti pár očiek zháčkovala a potom znova rozšírila.




Švík rukávu ide po vrchu ruky, tu ho je vidno, ale bežne pri nosení si to človek nevšimne. 


Ak vám niečo nie je jasné, kľudne sa pýtajte do komentárov. Pomôžete objasniť rôzne nejasnosti aj iným. :)

25 komentárov:

  1. Pavli, nádherný svetřík. Krásný večer A.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. náááádherny je. prosim pekne podla vas koko 50 g klbiek by bolo treba na velkost 134, 116 a 74. z ks som svetrik este nrobila tak nemam ani potuchy.vlemi rkasne dkaujem urcite ho urobim pre nase dve pardnice.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. záleží z akej vlny budete robiť. ak bude mať aspoň 100m na 50g tak by malo stačiť 450/350/250g vlny na uvedené veľkosti.

      Odstrániť
    2. velmi pekne dakujem aspon sa budem vediet orientovat. este neviem z akej vlny musim nieco popozerat:-)

      Odstrániť
  3. Prosím jaky je to vzor? Je krásný, taky zkuzím uháčkovat

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý den, svetřík je krásný... chtěla jsem se zeptat, odkud máte ty úžasné spínací špendlíky? Já dávám nitku jiné barvy a pokaždé se mi jaksi vytratí - dítko vyškubne. Mocky děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sú zatváracie označovače. Mali by mať niečo podobné v galantérii. Ja mám konkrétne tieto: http://www.vlnanapredaj.sk/zatvaracie-oznacovace-na-vlnu-1480_8904086215902.html

      Odstrániť
  5. To je prostě nádhera. Příští rok uháčkuji naší nedávno narozené holčičce:-).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj...nedal by sa mi nejako zaslat podrobnejsi navod ako kolko ociek treba,kedy uberat a kolko ako sa robi ruka,teda z kolkych ociek bo som zaciatocnicka a treba mi to podrobnejsie... Je velmi krasny chcela by som pre dcerku.dakujem vopred

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj...nedal by sa mi nejako zaslat podrobnejsi navod ako kolko ociek treba,kedy uberat a kolko ako sa robi ruka,teda z kolkych ociek bo som zaciatocnicka a treba mi to podrobnejsie... Je velmi krasny chcela by som pre dcerku.dakujem vopred

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, to kde koľko očiek dať to záleží od vlny a háčika a veľkosti akú potrebuješ spraviť. Uháčkuj si štvorček zhruba 11x11cm. pozri si koľko očiek máš na 10cm. odmeraj si dole ruku - resp nejakú inú bundu čo nosí. povedzme že máš na 10cm 15 očiek (na tom štvorčeku) a spodok rukáva má 15cm. tak si to vypočítaš ako (10 cm x 15 cm) a celé to vydelíš 15 očiek. výsledok je 22,5očka takže si môžeš nahodiť 22 alebo 23 očiek na začiatok. odmeraj si vrch rukáva. tak ti výjde číslo k akému počtu očiek sa musíš dopracovať a potom budeš podľa toho rozšírovať. Respektíve vrch rukáva vieš primeriavať k svetríku a aj podľa toho rozširovať. Dá sa to takto pochopiť? :)

      Odstrániť
  9. Prosím ta na to prekladanie svetrika v prednej casti sa zaciatocna pruzna retiazka o kolko vacsia ma urobit ako je obvod pasu dietata?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Prosim na kolko ociek ste zacinali svetrik? Chcela by som ho vyskusat, no nikdy som taky prekladany nerobila, tak to neviem odhadnut 😞
    Idem robit presne 5,5m hacik a taku istu velkost ako uvadzate 86-92...
    Moc dakujem!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dobrý deň,
    rada by som sa spýtala koľko gramov by som potrebovala z Baby Supremo na veľkosť 92. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Krásny sveter, dobrý návod. Môj prvý sveter pre dcérku. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dobry den chcela by som sa pustit do hackovania tohto svetrika, zatial som uhackovala len deku tak sa chcem opytat ci v pripade potreby vas mozem poprosit o radu ak si bebudem vediet poradit.

    OdpovedaťOdstrániť