pondelok 25. mája 2015

Deravé tričko na leto

Úžasné, letné, také deravé, aké budete chcieť. Vhodné aj pre začiatočníkov. A nutné spraviť aj pre seba, nie len pre deti! :)



Na začiatok vyberieme vlnu a háčik. Ja som pracovala so 100% bavlnou Adina - porovnateľná s obľúbenou Camillou či Cataniou. Napriek odporúčaniam písaním na etikete som siahla po 5mm háčiku. Nebojte sa siahať po háčikoch či ihliciach iných veľkostí, ako sú na etikete.

Na začiatok spravíme pás - to bude trup trička. Vzor trička si môžete zvoliť ľubovoľným striedaním dlhých, krátkych stĺpikov či retiazkových očiek. Ja som pracovala nasledovne.
Po úvodnej retiazke nasledoval riadok krátkych stĺpikov. V ďalšom riadku som striedala dlhý stĺpik a retiazkové očko. Ďalej znova riadok krátkych stĺpikov a riadok dlhých stĺpikov.



Toto som robila stále dookola až pokiaľ nebol pás dostatočne dlhý, aby obopol brucho na ktoré bol určený.







Keď je pás dostatočne dlhý, tak ho zošijeme / zháčkujeme. Spodok trička som obháčkovala krátkymi stĺpikmi.





Ďalej ideme na vrchnú časť trička. Osobitne sa háčkuje predná časť, potom zadná. Na záver sa zošije spodná časť rukáva a vrch trička kde sú plecia. Takto to bude nakoniec vyzerať. 


Začneme rukávom. Podľa toho aký dlhý rukáv chceme takú si spravíme retiazku. Ja som spravila najprv 11 očiek. Ďalej som pokračovala krátkymi stĺpikmi po zadnej časti trička. 

Keď som prišla nakoniec znova som robila retiazkové očká. Teraz sa mi už 11 zdalo veľa, tak som ich spravila len 7 a tie čo boli na začiatku navyše, som od konca vypárala.

Pokračovala som ďalšími riadkami dohora striedaním vzoru ako na trupe trička. Tu na obrázku vidno aj na ľavo dole dlhú retiazku. Tá sa dá pekne vypárať.



Pri krku zo zadnej strany, som na posledných pár riadkoch nahradila dlhé stĺpikmi, krátkymi.



Na prednej strane som si to rozdelila na pravú a ľavú časť. Obe som háčkovala rovnako. V riadku striedania DS a RO som na mieste kde som už chcela mať výstrih  DS, RO a potom už len krátky stĺpik (biela bodka) a do ďalšieho očka pevné oko (zelená bodka).


Prácu otočíme. Pevné oko (zelenú bodku) preskočíme, spravíme pevné oko do KS z predchádzajúceho riadku (biela bodka) a ďalej pokračujeme do konca riadku krátkymi stĺpikmi.


Ďalší riadok sú dlhé stĺpiky. Znova sa približujeme k výstrihu. Pevné oká z predošlých riadkov si už nevšímame. Ja som bielymi bodkami vyznačila prvé (posledné) tri krátke stĺpiky. Do prvej bodky pri háčiku spravíme polodlhý stĺpik, do druhej krátky stĺpik a do poslednej pevné oko.


Takto to bude vyzerať. Keď prácu otočíme aby sme urobili posledný riadok KS, znova preskočíme pevné oko z predchádzajúceho riadku, urobíme pevné oko do krátkeho stĺpika (bielej bodky) a dokončíme riadok krátkymi stĺpikmi.


Takto to vyzerá hotové. To isté urobíme aj na opačnej strane.

Zošijeme spodnú časť rukáva a vrch. 

Zapošijeme všetky nitky a máme hotovo. Tričko je parádne na fakt horúce letné dni, lebo je komplet deravé a prefúkne ho zo všetkých strán. 

3 komentáre:

  1. Paulínka, je krásny. Koľko vlny ste použili? Koľko by som potrebovala na veľkosť 86?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Toto je velkost cca 86 - 92. Minula som necele tri 50g klbka. :)

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť