utorok 28. júla 2015

Srdiečkové vrecko

Mením háčik za ihlice. Beriem do rúk prírodne farbenú bavlnu a idem na vec.



Najprv som chcela robiť šaty. Nakoniec však z toho ostalo tričko. Pracovala som zo 100% bavlny Venezia 3,5mm kruhovými ihlicami. Minula som necelé dve klbká. Veľkosť odhadujem na cca 92. Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Odporúčam hlavne začiatočníčkam na zdvihnutie sebavedomia. :)

Kedže sa štrikované veci ťažko primeriavajú "za jazdy" urobila som si skúšku očiek aby som predišla kolotoču štrikujem - páram - štrikujem - páram. Odmerala som si miesto okolo krku, okolo ramien a popod pazuchy. Nahodila som si prvých 64 očiek. Druhý riadok som celý štrikovala hladko. 64 očiek tak ako v prvom. V treťom riadku som už rožširovala očká tak, aby mi rovno vyšiel obvod potrebný na ramená. Rozšírila som svojich pôvodných 64 očiek na 120. Vyhla som sa pravidelnému pridávaniu v každom riadku.
Prvých 5 riadkov som štrikovala tam a späť. Bála som sa aby sa to dalo obliecť cez hlavu. Chcela som tam pôvodne dať nejaký gombíček,ale to vyzerá dobre aj bez neho. Ďalej som už pokračovala do kruhu.



Keď som sedlo mala dostatočne široké, rozdelila som si ho na 4 časti. 30 očiek som si nechala ako predok, 30 ako zadok, 30 na jeden a druhý rukáv.
Stále štrikujem hladko do kruhu. Keď som sa dostala k miestu, ktoré som si vyznačila, že bude rukáv, tak som 30 očiek "ukončila". Ďalších 30 očiek som uštrikovala. Ďalších 30 očiek z druhého rukáva ukončila. Ďalších 30 uštrikovala.






Teraz som sa dostala k miestu, kde mám ukončené očká. Treba nahodiť nové. Tie pôjdu popod pazuchu. 10 očiek nahodím na ihlicu.





Ďalej uštrikujem 30 očiek z trička. Znova 10 očiek nahodím - lebo už som pri druhom rukáve.



Ďalej jedno kolečko hladko. V ďalšom riadku som rozštrikovala každé druhé očko.



A tu skončilo "tvarovanie" trička. Od teraz už len štrikujem hladko až do požadovanej dĺžky.

Srdiečko som háčkovala z tej istej vlny,len iného odtieňa, 3,5mm háčikom. Na začiatok 3 PDS do magického kruhu.



Potom v každom ďalšom riadku rozháčkovať obe krajové očká. Toto robíme do požadovanej veľkosti.



Potom si vrch rozdelíme na polovicu. Počet očiek je nepárny. Z oboch strán háčkujeme aj stredné očko.



Každú polovicu háčkujeme osobitne a vždy prvé dve a posledné dve očká spolu zháčkujeme.



Na koniec ešte celé obháčkovať, prišiť na tričko a hotovo.



8 komentárov:

  1. Užasné a děkuji za skvěle nafocený postup.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prosim vas Pjaulinka trick oje nadrhene, zacala osm ho robit pre malu tiez taku velkost a tiez 3,5 ilicou. lenze mne to nejde spojit na tej kruhovej? aku ju mate dlhu?proste to nenatiahnem. netusim preco.nevime ci byva este kratsia ako 40 cm.dkaujem pekne za odpoved. je uuuuzazna.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. a este prosim vas nechapem ked to spojim ako mam stikovat? hladko ci obratko?dookola?ci to otacat ci ako nikdy som to nerobila nejak som z toho domotana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wow, to je krasa, ako by sa to dalo prepocitat na dospelacku velkost cca 40ku?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, treba sa odmerať, urobiť si skúšobnú vzorku z vlny ktorou chcete pracovať a prepočítať si to. :) Z brucha Vám to bohužiaľ neviem povedať... Ale ak mi dáte miery - obvod golieru, obvod okolo ramien, plus koľko očiek na 10cm máte rada vám to vypočítam. :)

      Odstrániť
  5. Dobry den. Pisete ze tricko je pre zaciatocnicky ale hned zaciatku nerozumiem. Pisete ze ste rozsirila 64 ociek na 120. Viete mi napisat ako? Dakujem Diana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To znamená, že musíte nahodiť toľko nových očiek aby ste po druhom riadku mali spolu 120 očiek. Vychádza to skoro po každom uštrikovanom očku nahodiť nové očko. Chápeme sa? :)

      Odstrániť
    2. Cize ustrikujem jedno z ihlice a jedno "nahodim" nove a striedam...snad som dobre pochopila :-)

      Odstrániť