sobota 26. januára 2019

Čiapka zo zyškov - Scrappy hat

Ako míňam zbytky.

How I use up my scraps of yarn.



Tento rok asi nespravím rekord, čo sa zoštrikovaných kilometrov týka. Rozhodla som sa zúžitkovať rôzne zbytky, čo sa mi doma nakopili. Tieto dve kamošky mi hneď padli do oka, lebo mi neskutočne k sebe išli. Usmievali sa na mňa z poličky a ja som rozmýšľala čo s nimi. Kdesi na internete som zbadala techniku, kde štrikujete dvojitý úplet, tak si vravím super, toto bude pre kamošky ako stvorené. Aj som začala a nechala to pár dni v stave ako na fotke. Nevedela som ako ďalej. Žltá mi už dochádzala a ja som nemala iný zbytok, čo by k tomu pasoval. A nové som predsa nemohla načať, keď sa chcem zbytkov zbaviť. Tak to ležalo na poličke a ja som čakala na nápad. 

I am probbably not going to beat the kilometers I have knitted in the past year. I decided to use up my scraps that has been piling up in my basket. When I stumbled across these two beauties I knew I had to knit them together. I came across some double knitting patterns so I decided to try it. I got it, knitted up some rows, but that was it. I didn´t have more of the yellow yarn and I didn´t want to get a new skein as it was about using up scraps not making new ones. So it just sat like this on my shelve waiting for an idea to come. 


Naštastie som nemusela čakať dlho. Dvojitý úplet som vypárala a nahodila si na 3,5mm kruhové ihlice 116 očiek žltých očiek čo je dotieň vlny Rios. Išla som patent 10 riadkov s tým že hladké očká som štrikovala poza zadnú nitku - preto sú také ako keby skrútené.

It didn´t have to wait a long time. I ripped the double knitting out and casted on 116 stitches on my circular 3,5mm needles with yellow yarn - Frank Ochre by Rios Malabrigo. I made the ribbing for 10 rows. I knitted the knit stitches through the back loop to give them a little twist.


Označovačom mám označený začiatok riadku - to je pri štrikovaní do kruhu celkom nápomocné. Presedlala som na 4mm ihlice a ideme na vzor. V prvom riadku striedame, jedno očko žltou, jedno farebnou.

I put my marker to mark the beginning of the row. I changed my needles to 4mm. In the first row, I have knitted one stitch with the yellow yarn, one with the colorful.


V druhom riadku ideme tri očká žltou, štvrté očko - farebné (tiež RIOS odtieň Diana) len preložíme z ľavej ihlice na pravú ihlicu.

In the second row, I have knitted 3 stitches with the yellow yarn. The fourth stitch (also RIOS colour Diana) I just slipped from the left needle on to the right.



To isté opakujeme v treťom riadku. 3 očká žltou, farebnú preložiť.

You do the same in the 3rd round. Three stitches with the yellow yarn, slipping the fourth colorful stitch.


Štvrtý riadok opakujeme ako prvý - streidame žlté a farebné očká. V tomto riadku konečne preštrikujeme aj tie očká, čo sme len prekladali z ihlice na ihlicu.

In the fourth round I repeated the first one. Knitting one stitch with yellow yarn, one with the colorful. I knitted all the stitches including the slipped one. 

Keď budeme opakovať teito tri riadky do kolečka vznikne nám toto.

If you repeat these three rows you get to have something like this.


Časom sa mi definitívne minula žltá, tak som nadpojila tmavo sivú Morbidone. Hore som uberala nasledovným spôsobom. Vzor sa opakuje v troch riadkoch. Tak v tom treťom riadku som zoštrikovala tie tri očká čo šli jednou farbou vedľa seba (v mojom prípade už tmavo sivou) do jedného očka - dve očká preložiť z ľavej ihlice na pravú ako keby sme ich chceli štrikovať hladko, tretie uštrikovať hladko, dve preložené zhodiť z pravej ihlice ponad to jedno uštrikované dole. Robila som to rovnomerne, nie hneď všetky v tom jednom riadku. A na úplnom konci mi ostali už len farebné očká.

Eventually I used up all the yellow scraps that I got. I changed it to dark grey Morbidone. For the decreasing on the top of the hat. I repeated the pattern in three rows. So in the third row, I did sskp with the three stitches of the same colour next to each other. I tryied to do it evenly in a few rows, not to decrease all of them in one row. In the end, I got only the colorful stitches left. 


Nemôžem si pomôcť, ale tieto farby to je niečo parádne. Pri tomto vzore hlavne vyniknú ručne farbené vlny kde čo očko - to iná farba. Radosť pozerať! :)

I just can´t help it. The colors are just soooooo good together!!!





1 komentár:

  1. Tak toto určite vyskúšam. Návod vyzerá veľmi zrozumiteľne, za čo ďakujem. Uvidím ako si s tým poradím :)

    OdpovedaťOdstrániť