utorok 16. júna 2015

Ako háčkovať štvorec do slimáka

Rada nosím tričká bez ramienok. Ale keď už je na moje plecia slniečka veľa, je dobré ich pod niečo skryť. Tak som si urobila "svetrík". Super ho prefúkne, lebo je deravý a slniečko nepáli.

































Háčkovala som 5,5mm háčikom z vlny Opium. Je to zmes bavlny a akrylu v úplne tých najlepších farbách. :) Na môj som použila presne 3 klbká, na malú, dvojročnú mi stačilo jedno.



Svetrík je vlastne háčkovaný štvorec zošitý po okrajoch a celý ešte obháčkovaný. Vybrala som si ako vzor, jeden z najzákladnejších "granny square" - štvorec.



Ale nebola by som to ja, keby som si to nevylepšila. Rozhodla som sa háčkovať to do slimáka, aby som sa hlavne pri melírových vlnách, vyhla skokom vo farbách pri ukončovaní a začínaní nového riadku. Prvý riadok je ako na vrchnom nákrese. Do magického kruhu (magic circle) 5RO, 3DS, 2RO, 3DS, 2RO, 3DS, 2RO, 2DS. Začala som pri bielej bodke. Tam kde je čierna som pichla háčik a pevným okom ukončila prvý riadok.



Ďalší riadok som začala 2RO, 3DS do "rohovej medzery" hneď pri tých 2RO. Ďalej 1RO, 3DS do ďalšieho rohu a ďalej podľa hornej schémy.



Dokončila som skoro celý druhý riadok. V tomto momente už nebudeme ukončovať riadok, ale budeme pokračovať ďalej do slimáka. Ako roh nám poslúži medzierka pod 2RO - tam kde je čierna bodka.



Urobíme do nej 3DS, 2RO, 3DS a pokračujeme ďalej. Až pokiaľ bude štvorec potrebne veľký.



Keď bude veľký podľa vašich predstáv, zohneme ho na polovicu. Zháčkovala som ho na obrázku od spodnej časti, až po tú tretiu bodku. Od bodky až po vrch ostala diera - to sú rukávy.



Ďalej som to ešte celé obháčkovala, 4,5mm háčikom a polodlhými stĺpikmi. Tu vidno aj miesto kde je štvorec zošitý.



A takto to vyzerá hotové. 

                

Takto vyzerá z jedného klbka na malej slečne. 

A takto vyzerajú podobné projekty. :) V podstate to nemusí byť štvorec háčkovaný od stredu. Môže to byť hocijaký obdĺžnik či štvorec, ktorý zošijete na tých správnych miestach. Fantázii sa medze nekladú.

http://ideascaramelo.blogspot.co.uk/2010/08/pelerine-cuadrado_03.html 

http://www.craftsy.com/pattern/crocheting/clothing/granny-square-circle-sweater-shrug/2749

https://www.etsy.com/listing/208546042/oversized-chunky-ladies-shrug-crochet?utm_source=OpenGraph&utm_medium=PageTools&utm_campaign=Share

http://l3living.blogspot.sk/2011/08/crochet-slouchy-shrug.html

http://www.allaboutami.com/post/97114173811/easychunkycrochetsweater

9 komentárov:

  1. Dobrý deň. Ďakujem za skvelý návodík. Chcem Vás poprosiť o radu. Uháčkovala som bolerko podľa Vášho návodu, len mne sa to nejako vzadu na práse krčí, Vám to krásne leží. Čím by to mohlo byť? Mala som to háčkovať ešte voľnejšie alebo väčší štvorec?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super návod, so sestrou sme si uhačkovali ten istý z tej istej vlny, ona na háčiku č. 6, ja na 5, jej to povolilo a trošku sa natiahlo, môj je pevnejší, zatiaľ sa nenatiahol, ale sedia výborne. Vďaka za jednoduchý návod na efektný sveter.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekný deň, mohla by som sa dozvedieť aspoň približný rozmer štvorca dámskej veľkosti? vopred vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. záleží aké dlhé to má byť... Ja by som sa orientačne riadila rozmerom odmeraným od krku do pol zadku, prípadne tesne pod zadok toho, kto to bude nosiť :)

      Odstrániť
  4. Pekný podvečer, až teraz som narazila na tieto krásne svetríky. Chcem poprosiť o radu. Nie je mi jasné aký strih má a čo a kde sa zašíva. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, je to len obyčajný štvorec a na tej fotke, kde je položený na kamienkoch, sú na ľavo od štvorca také čierne bodky. Hore nad fotkou je napísané ako je to zošité. Vidíte to? :)

      Odstrániť
    2. Srdečná vďaka. Áno, už to vidím. Idem vyskúšať tento nádherný svetrík tiež z Ópiuma palette.

      Odstrániť