piatok 19. júna 2015

Pestrofarebné tričko

V poslednej dobe ma strašne bavia farebné veci. Dokonca som si zakázala kúpiť čokoľvek čierne či sivé. Toto tričko pozná veľa z vás. Ja som ho okukávala tiež dlho. Ale vždy som ho videla bez diagramu, ako ho uháčkovať. Až raz som sa preklikla aj k tomu. Tak som utekala do obchodu pre vlnu a začala. Veľa som aj párala, ale stálo to za to!

                     


Ja som robila z takzvanej "ponožkovej vlny" Mille Colori S&L od Lang Yarns. Mám ale už objednané aj ďalšie ponožkové nádhery a z tých to bude tiež úžasne farebné. Robila som to 3,5mm háčikom a spotrebovala som 2 a pól klbka. Je to veľkosť S,možno menšie M. A úžasné sa nosí a ešte úžasnejšie vonia - po vlne.  

Tu je nákres, podľa ktorého som robila. Robila som presne toľko kvietkov ako na nákrese. Akurát som si pridala na začiatku aj na konci po jednom očku navyše, aby sa mi potom lepšie zošívali okraje. 

Na nákrese som bodky čítala ako pevné očká, krížik - krátky stĺpik, "T" - PDS, preškrtnuté T - DS. Tie samotné paličky čo ako keby vyvažovali nerovnosti v šikminách som si nevšímala. 
 Ja som namiesto retiazky a dlhých stĺpikov na spodku urobila pružnú retiazku z polodlhých stĺpikov.


To čo je nakreslené na nákrese som zopakovala tri krát. Potom som urobila ešte jeden kvietkový riadok cez celú šírku trička. Nebojte sa čítajte ďalej, Vysvetľujem ako som robila kvietky a ako som robila "šikmé" riadky. 


Potom ešte riadok RO, KS a DS. Na obrázku ten najvrchnejší. 

Nasledoval riadok dlhých stĺpikov. Nechcela som z toho mať tielko. Tak som sa rozhodla naznačiť trošku rukávy a pridať po kvietku na každú stranu trička. To znamenalo rozšíriť tričko o 18 očiek. Tam kde sú bodky som dala namiesto troch DS, štyri. Dokopy to bolo o 12 očiek naviac.


























V ďalšom riadku som roširila po 3 očká na začiatku a na konci riadku. Na fotke je len jedna strana.


Nasledoval riadok kvietkov. Spolu 6 kusov. Ukončené krátkym stĺpikom.


Kvietky som skúšala robiť aj podľa nákresu. No po niekoľkom páraní, keď sa mi to stále nepáčilo som sa vydala svojou cestou a robila som ich takto. Prvé dve očká krátky stĺpik. Potom začíname tromi dva krát nahodenými stĺpikmi zháčkovanými dokopy. Takže dva krát obtočiť vlnu okolo háčika. Pichnúť háčik do štvrtého očka od posledného KS (čierna bodka).


Prevliecť vlnu.


Prevliecť vlnu cez prvé dve slučky na háčiku.

Prevliecť vlnu cez ďalšie dve slučky na háčiku. Nechať všetko tak, znova dva krát obtočiť vlnu a zopakovať to isté. 


Dokopy tri krát.


Ukončiť to prevlečením vlny cez všetko čo ostalo na háčiku.


Urobiť tri retiazkové očká.


A znovu dva krát nahodiť vlnu a tak ďalej. Tento krát to treba zopakovať 5 krát. Ukončiť
.

Tri retiazkové očká. Ešte posledný lupienok z troch dva krát nahodených dlhých stĺpikov zháčkovaných dokopy.


A krátky stĺpik do štvrtého očka od toho, do ktorého sme robili stĺpiky. Kvietok hotový. Tak znova dva krát obtočiť vlnu a pichnúť do štvrtého očka od KS a celé to zopakovať.

V ďalšom riadku kde sa robia retiazkové očká a dlhé stĺpiky pomedzi kvietky, som dlhý stĺpik robila taký predĺžený. Tak isto som robila aj dva krajné.



Vlnu si obtočíte, pichnete háčikom do očka a prevlečiete vlnu ako pri klasickom dlhom stĺpiku. Potom som ale neprevliekala vlnu cez dve a potom znova cez dve slučky. Ale najprv som prevliekla vlnu len cez jednu slučku, potom cez dve a na záver cez dve slučky. Tým bol stĺpik trošku vyšší a neubíjal kvietky.

Takže riadok kvietkov úspešne za nami a ukážem vám ako som tvarovala výstrih. Tak isto som aj robila tie "nedokončené" riadky čo vytvárali šikminu na tričku. Riadok kvietkov sme ukončili krátkym stĺpikom. Otočíme prácu a urobíme 4RO a krátky stĺpik do vrchu kvietku (tam kde je 5, 2x nahodených DS zháčkovaných dokopy),


Ďalej pokračujeme ako podľa nákresu. 3DS pod 3RO z predchádzajúceho riadku, 1DS do stĺpika (raz je tam krátky raz predĺžený dlhý). Tak pokračujeme až kým neprídeme na miesto červenej bodky. Tam som spravila PDS, plus ďalšie tri PDS do priestoru pod 3RO. Do čierneho očka som spravila KS, plus ďalšie tri KS do priestoru pod 3RO. Do modrého očka som spravila pevné oko.



Prácu otočíme. Urobíme 1RO, pevné oko preskočíme a do KS a PDS spravíme dokopy 8 pevných očiek.


Potom urobíme 4 krátke stĺpiky, 4 polodlhé stĺpiky a pokračujeme dlhými stĺpikmi až do konca.


Znovu nasleduje riadok s kvietkami. Tento krát len štyrmi.

 A opakujeme proces ako po fialových kvietkoch.


To isté urobíme aj na druhej strane. Na záver som celý výstrih obháčkovala PDS. Tam kde sú tie veľké "skoky" - čierne bodky - som spravila dlhé stĺpiky aby som ich trochu vyvážila.






























Uháčkovala som dva rovnaké kusy.


Zošila som ich po bokoch a na pleciach a bolo. Pôvodne som plánovala obháčkovať aj spodok, ale tričko je dosť dlhé, tak to nebolo nutné.


Je to fakt nádherné tričko. Už sa teším no nové vlny, nové farebné kombinácie a púšťam sa do ďalšieho. :)

           

8 komentárov:

  1. Dobry den,
    chcela by som skusit uhackovat toto krasne tricko, no potrebovala by som ho sirsie. Mohli by ste mi poradit, ako rozsirit tuto vzorku? Dakujem, Anka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, :) Normálne pridajte série (to čo je chlievikom označené v ľavo alebo v pravo dole na nákrese) kvietkov po bokoch. Že ich tam uháčkujete nad rámec toho čo je na nákrese. Chápeme sa? :)

      Odstrániť
    2. Ano, tomu rozumiem. No v ktorej casti to pridat? Myslim to tak, aby neboli kraje prilis rovne. Je tam 11 kvietkov, tak za kazdym tretim, aby sa vzorka rovnomerne rozsirila? Dakujem :)

      Odstrániť
    3. Hneď pri retiazke treba pridať. musíte tam spraviť za každý kvietok o 8 očiek viacej.

      Odstrániť
  2. Dobrý den,děkuji moc za návod. Halenku jsem si již uháčkovala a těším se až ji v létě vyvětrám. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Por favor me pueden decir dónde comprar la lana muchas gracias

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No nazdar. Ráda bych tu nádheru vytvořila pro svou vnučku. Bodl by mi podrobný návod řadu po řadě. Zvládla byste mi pomoci?

      Odstrániť
  4. No nazdar. Ráda bych tu nádheru pro svou vnučku.Jak to dopadne, nevím. Budu se snažit. Bodl by mi podrobný návod řadu po řadě. Zvládla byste to vytvořit?

    OdpovedaťOdstrániť