sobota 7. januára 2017

Nórsky vzor a rovný švík

Konečne som sa dočkala. Učarovali mi nórske vzory. Začínam zľahka, čiapkou.
Na prácu som si vybrala obľúbene Morbidone. Pracovala som so 4mm ihlicami. Na začiatku som si nahodila 90 očiek zelenou farbou. V ďalšom riadku som ju vymenila za žltú a jedno kolečko som uštrikovala všetky očká hladko. Ak by som hneď v druhom riadku, po výmene farieb, štrikovala patent (striedanie hladkých a obratkých očiek), obratké očká by vytvárali také nepekné úkazy (však si to skúste). Po jednom hladkom žltom riadku štrikujeme patent. Sriedame hladké a obratké očká 7 riadkov. 


Jedna z dôležitých vecí, čo som sa pri tejto čiapke naučila je to, že úplet pri nórskom vzore aj keď má rovnaký počet očiek na šírku ako má jednofarebný úplet, je oveľa menej pružný. Keď som robila prvú čiapku, urobila som patent a ďalej som štrikovala stromčeky. Čiapku som dokončila a napriek tomu že patent je veľkostne univerzálny pre dospeláka, tak čiapku nenatiahol na hlavu, lebo to proste ďalej nepružilo. Pri druhej čiapke som už bola múdrejšia. Preto v prvom hladkom riadku, kde sa už aj striedajú farby som očká rozštrikovávala. Vždy pri sérii 3 žltých očiek. Teda pri poslednom jeden a pól stromčeku to robiť netreba (ak si dobre pamätám), aby nám vyšiel počet očiek na vzor. Na fotke je vidno, že sú dve očká patentu a vyššie už sú z nich 3 očká. 

Ďalej štrikujeme stromčeky. Tu sú rozkreslené po štvorčekoch. Tam kde sú hore ružové štvorčeky tam budeme uberať.

Teraz si ukážeme, ako na rovný švík (to je to uberanie, kde sú ružové štvorčeky). Chceme, aby švík bol na druhom očku z prava, na ľavej ihlici. 

Pichneme pravú ihlicu z ľavej strany do druhého a prvého očka na ľavej ihlici a len ich preložíme na pravú ihlicu.

Ďalšie očko z ľavej ihlici uštrikujeme hladko.

A teraz tie preložené očká zhodíme z pravej ihlice ponad to uštrikované hladké očko dole z ihlice.

Uberala som v každom treťom riadku, vždy medzi stromčekami. Úplne na konci som zoštrikovala každé dve očká. 

A môžete štrikovať a kombinovať farby koľko sa vám ráči.


6 komentárov:

  1. Kráááásna čiapka so super návodom. Díky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, môžem sa opýtať na spotrebu vlny na čapuľku? Ďakujem. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala dve 100g klbká, ale tipujem, že na stromčeky by stačilo aj 50g klbko. a teda neminula som ani to 100g žlté celé.

      Odstrániť
  3. Nádherná čepice! Moc děkuji za návod a rady .Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť