utorok 3. januára 2017

Pončovitá vesta

"Pončovesta" je veľmi jednoduchý projekt. Ak ste začiatočník a zatiaľ sa vám podarilo uštrikovať iba šál, tak toto môže byť niečo, čo urobíte ako ďalšie.

Použila som posledné klbá z vlny, ktorú už nemáme v ponuke. Vy môžete použiť v podstate čokoľvek. Ak chcete, aby bola vesta teplá, je dobré použiť niečo čisto vlnené, alebo aspoň s väčším podielom vlny. Ja by som vyebrala z týchto (od najhrubšej po najtenšie): XL feltro, AndesGypsy, Rios, Morbidone, Ciclamino, Riot chunky, Bamboozle, Abete, Air, Olmo, Greina, Silkmerino, Merino soft, Arroyo, Novena, Babyalpaca silk. A teda dali by sa použiť aj všetky ostatné, keby ste chceli. Ja som na toto 3,5 ročné dievčatko minula necelých 300g hrubej vlny. 
Základom je v podstate taký široký a krátky ako keby šál. Nahodila som si potrebný počet očiek a prvých 14 riadkov stále hladko. Potom som stále hladko štrikovala len prvých a posledných 9 očiek. Zvyšné som štrikovala na striedačku jeden riadok hladko, druhý obratko. 


Keď som prišla do polovice trebalo spraviť otvor na hlavu. Uštrikovala som tretinu očiek v riadku. ďalšiu zhruba tretinu som ukončila normálne, ako keď ukončujete štrikovanie. Poslednú tretinu som znova uštrikovala, ako obyčajne. V ďalšom riadku, keď som prišla ku zhodeným očkám, nabrala som na ihlicu nové. Presne v takom počte, ako som ukončila. Potom som už len ďalej štrikovala, ako doteraz. Ukončila som to tak isto ako som začínala. Posledných 14 riadkov som štrikovala len hladko tam aj späť.







Po dokončení vesty si dorobíme golier. Nabrala som si nové očká okolo otvoru na hlavu. Ďalej som striedavo štrikovala do kruhu jeden riadok hladko, jeden obratko.




Po bokoch som našila falošné gombičky.

Vestu si viete urobiť napríklad aj viacfarebnú, kedy na okraje použijete inú farbu ako na vnútro vesty. Prípadne si môžete skúsiť nejaký vzor. V prípade dobrého výberu vlny, vás určite nie len zahreje.


2 komentáre: