pondelok 28. júla 2014

Háčkovaný koberec

Pekný šikovný koberček si nájde miesto v každej domácnosti. Človek nemusí pri umývaní zubov, alebo riadu stáť na studených kachličkách. Hneď ráno vám dvihne náladu pohľad vedľa postele, keď uvidíte aké krásne veci viete vyrobiť svojimi vlastnými rukami. Alebo si nájde miesto v chodbe a vám polichotí každá návšteva čo príde, aký máte krásny koberček. Našej Dáši jeden ku šťastiu chýbal, tak si jeden uháčkovala.


























Vlna 70´s je podobná "tričkovlne". Niekomu nevyhovuje to ako sa tričkovlna naťahuje. Toto je potom alternatíva pre neho. Má guľaté vlákno a je pevná. Ideálna aj na mega hračky napríklad.




























Začneme buď magickým kruhom, alebo retiazkovými očkami spojenými do kruhu. Potom riadok dlhých stĺpikov. Finta pridávania a peknej placky je v tom, že v každom riadku rozdvojíte toľko očiek, koľko ste na začiatku spravili dlhých stĺpikov. Keď mám na začiatku 9DS (alebo KS) tak v každom riadku rozdvojím stĺpiky na 9 miestach.

Dierkovaný vzor robíme nasledovne. V riadku striedame 2xRO a DS. DS picháme do každého druhého očka. S rozdvojovaním sa netrápime. V ďalšom riadku do medzier medzi DS robíme 3xDS. A v daľšom riadku už pokračujeme klasicky rozdvojením toľkých očiek, koľko sme ich mali v prvom riadku.








Posledný riadok háčkujeme už len KS. Volánik urobíme tak, že vynecháme dve očká, do tretieho spravíme 5xDS, znova dve očká vynecháme a pokračujeme krátkymi stĺpikmi. Koľko a v akých rozostupoch ich urobíme je len na vás.


 Z jedného klbka 70´s vyšiel koberček z priemerom 70cm. Háčkovaný 10mm háčikom.


2 komentáre: